Yenişehir’de yapımı tamamlanan MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi hakkında bilgi veren Başkan Seçer, başvuruların mersin.bel.tr ile Teksin üzerinden alındığını hatırlattı. Tırmıl Sanayi Sitesi ve Halkkent’te de MERCEK’lerin faaliyete başlayacağını ifade eden Başkan Seçer, “Meslek edindirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz” dedi.
“MERCEK’e kayıtlarımız devam ediyor”
İş alanında yaşanan kalifiye ve ara eleman sıkıntısına değinerek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “Oysa ki Türkiye’de en büyük sorunların başında işsizlik geliyor. İnsanlar ‘işsizim’ diyor ama işverenlere, fabrikalara, işletmelere bakıyorsunuz, onlar da ‘kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz’ diyorlar. İşte bu her 2 kesimin de farklı alandaki şikâyetini ortadan kaldırmak için meslek edindirme çalışmalarına belediye olarak ağırlık veriyoruz. MERCEK de bunlardan bir tanesi. Bu proje ile 18 yaş üstü vatandaşlarımıza teorik ve pratik eğitimler vereceğiz. Tabi ki bunların istihdamları için destek sağlanmış olacak. Şu anda 3 ayrı noktada, Mersin merkezde Yenişehir ilçemizde, Tırmıl Sanayi’nin içinde ve Halkkent’te 3 ayrı noktada merkezlerimizin yapımını tamamladık. Kayıtlarımız devam ediyor. Bunlar kısa süre içerisinde de faaliyetine başlayacaklar” dedi.
Başkan Seçer, MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri’nde sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanların yetiştirilmesine yönelik eğitimler verileceğini belirterek, başvuru yapmak isteyen gençlere de seslendi. Seçer, “Başvurular mersin.bel.tr ile Teksin üzerinden yapılabiliyor. Her 2 uygulamadan da müracaatlarını bizlere yapabilirler. Önümüzdeki haftadan itibaren de eğitimler zaten başlamış olacak” ifadelerini kullandı.
“Yenişehir’deki merkezimizi kendi öz kaynaklarımızla yaptık”
Atölyelerin sayısında önümüzdeki günlerde artış olacağını da sözlerine ekleyen Başkan Seçer, bunun da çalışmalarını tamamladıklarını aktararak, şöyle devam etti:
“Yabancı Dil, Kişisel Gelişim ve Güzellik atölyelerinin de açılmasını planlıyoruz. Yine Halkkent ve Tırmıl Sanayi Sitesi içindeki MERCEK’ler de açılacak. Tırmıl’da yine Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile bir iş birliğimiz var. Tırmıl biliyorsunuz küçük sanayi bölgemiz, sitelerimiz, esnafımızın olduğu bir bölge. Bu sektörlerde ihtiyaç duyulacak ara elemanları burada eğiteceğiz, yetiştireceğiz. Yaklaşık 1-1,5 ay şeklinde planlıyoruz buradaki eğitimleri de. Yine bunlar belgelerini alacaklar ve iş bulma konusunda da kendilerine bu belgeler avantaj sağlayacak. Burada Ahşap Mobilya, Metal Sac İşleme, Kaynak ve Giyim Üretim Eğitimleri verilecek. Yenişehir’deki ilk merkezimizi kendi öz kaynaklarımızla yaptık. Tırmıl’da ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle bir iş birliğimiz var. Onlardan 5 milyon TL gibi bir hibe desteği, malzeme desteği bize sağlandı. Ücretsiz eğitimlerin sonunda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı sertifikalar verilecek. Yine kendi öz kaynaklarımızla çalıştığımız yerlerin başında Halkkent geliyor. Orada Sosyal Yaşam Merkezi oluşturduk. Sadece Meslek Edindirme Atölyeleri yok. Kreşten emekli evine, taziye evinden üniversiteye hazırlık, liselere giriş sınavına hazırlık dersliklerimize kadar muazzam bir merkez oldu. Gerçekten görülmeye değer. Binanın yapımı da tamamlandı. Orada Meslek Edindirme Atölyeleri Bölümü’nde de eğitimleri başlatacağız.”
“Gençlerimizin kendini keşfetmesini sağlıyoruz”
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kariyer Merkezi’nin de önemine değinen Başkan Seçer, Kariyer Merkezi ile de ücretsiz meslek edindirme kurslarını sürdürdüklerinden söz etti. Seçer, İş Gücü Piyasası Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduklarını, STK’lar, odalar ve üniversitelerle iş birliği yaptıklarını belirterek, Yetenek Dönüşüm Projesi’nin de hayata geçirildiğini söyledi. Seçer, “Burada ücretsiz olarak mesleki eğitimler veriyoruz. Kariyer rehberliği yapıyoruz. Özgeçmiş oluşturma, iş arama danışmanlığı, kariyer koçluğu gibi hizmetler de veriyoruz. Yani bir anlamda gençlerimizin kendini keşfetmesini sağlıyoruz” dedi.
STK ve odalarla yapılan iş birliğinin muazzam bir sinerji ve değer ortaya çıkardığından bahseden Seçer, “Kurumların iş birliği yapması gerekiyor. Gayet efektif çalışmak için projelerin daha efektif uygulanması, daha rasyonel, akılcı olabilmesi, kaynak israfının ortadan kalkması için bu tip iş birliklerine önem veriyoruz ve tüm kurumlara da bunu öneriyoruz” dedi. Seçer, dış ticaret, lojistik, satış, pazarlama ve genel muhasebe konularında ücretsiz mesleki eğitimlerin de devam ettiğini vurgulayarak, 3 ay süren eğitimler sonunda öğrencilere sertifika verildiğini söyledi.
“Üreten toplumlar yaratmamız lazım. Bunlar da eğitimle oluyor”
Başkan Seçer, Mersin’in hem çok kültürlü hem de çok sektörlü bir ekonomik yapıya sahip olduğunu belirterek, “Kadim geçmişiyle muazzam bir bölgede yaşıyoruz. Önemli olan bunlarla avunup kalmak değil, bu potansiyelleri açığa çıkarmak. Bunları bir değere dönüştürmek gerekiyor. Toplumların başına hangi sıkıntı geliyorsa adaletsizlikten, gelir dağılımındaki sıkıntılardan ya da ekonomik zorluklardan geliyor. Bütün bunları ortadan kaldırmak için çalışan, üreten toplumlar yaratmamız lazım. Bunlar da eğitimle oluyor” ifadelerini kullandı.
“Eğitime, gençlere ve öğrencilere dönük birçok uygulama yapıyoruz”
Başkan Seçer, Mersin’in 4 üniversite ve 50 binden fazla üniversite öğrencisine ev sahipliği yaptığını belirterek, toplu ulaşımın öğrenciler için 1 TL’ye sabitlenmesinden üniversite önlerindeki Mahalle Mutfaklarına, Çamaşır Kafelerden öğrenim yardımlarına kadar eğitim alanında hayata geçirdikleri desteklere dikkat çekti. Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin son 3 yıldaki uygulamalarına bakın, eğitime, gençlere ve öğrencilere dönük birçok uygulama yapıyoruz. Bunu niye yapıyoruz? Mersin bir öğrenci kenti olsun, bu anlamda cazip olsun, Türkiye’nin her tarafından üniversite sınavlarına giren çocuklarımız Mersin’i tercih etsin diye. Mersin’i hepimiz çok seviyoruz. Mersin daha kalkınsın, daha tanınsın. Hem ulusal hem de uluslararası platformlarda bunun için gayret ediyoruz ve çalışıyoruz. Allah yolumuzu açık etsin” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.