Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
24 saatte metrekareye 170 kilogramın üzerinde yağış düştüğünü belirten Başkan Seçer, “Dere yataklarının yapılaşmadan dolayı sorunlu olması, sel sularının kuzey güney hattında, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde akmasına neden oluyor” dedi.
Seçer, Mezitli İlçesi’ndeki Kandak ve Çeşmeli Derelerinde taşmalar meydana geldiğini, Öksüz Deresi ile Mezitli Deresi’nde taşma olmamasının felaketin büyümesini önlediğini söyledi.
Mersin’de 6 Ocak Pazartesi akşamı etkili olan ve gece saatlerinde şiddetini artıran sağanak yağış, sel felaketine neden oldu ve 2 vatandaş hayatını kaybetti. Felaketin başladığı gece saatlerinden sabaha kadar sahada olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye ekiplerinin kurtarma ve yol çalışmalarını yerinde inceledi, ekiplerden bilgi alarak çalışmaları koordine etti.
Başkan Seçer, sabah saatlerinde de MESKİ’de oluşturulan Kriz Masası’na giderek, felaketin genel durumu ve il genelindeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daire başkanlarının dere yataklarının durumu, ev ve işyerlerindeki su baskınları, tarım alanları, trafik akışı gibi konulardaki brifinglerini dinleyen Başkan Seçer, felaket sona erene kadar tüm ekiplerin sahada kalmasını istedi.
Seçer: “Metrekareye 170 kilogram üzerinde yağış düştü”
Sel felaketiyle ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Seçer, “24 saattir devam eden bir yağış var. Metrekareye 170 kilogram üzerinde bir yağış. Bu da tabi su taşkınlarını beraberinde getirdi. 13 ilçemizde lokal sorunlar yaşanıyor. 4 ilçemizin olduğu merkezde önemli sıkıntılar yaşandı. Bölgemiz eğimi yüksek bir coğrafya. Dolayısıyla kuzey güney istikametinde yani denize doğru yoğun bir su akışı söz konusu. Dere yataklarının yapılaşmadan dolayı sorunlu olması, sel sularının kuzey güney hattında yol boyunca can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde akmasına neden oluyor. Kuzey güney hattında uzanan dere yatakları var. Buralarda yanlış yapılaşmalar olmuş ve sorunlu hale gelmiş. Mezitli bölgesi sorun yaşadı. Kandak Deresi taştı, daha sonra toparlandı. Mezitli Deresi’nde taşma olmadı. Yüzey sularını bünyesine aldı ve denize taşıdı. Öksüz Deresi’nde geçen yıllarda sorunlar vardı ama ıslah çalışmaları yapıldığı için bu sene taşma olmadı. Çeşmeli Deresi’nde taşmalar oldu. Otoban bağlantısında büyük sorunlar yaşandı. Su, yolu kendine dere yatağı gibi yaptı ve maddi hasarı yüksek sorunlar yaşandı. Tarım alanları özellikle Tarsus’ta sular altında” ifadelerini kullandı.
“Teyakkuz halindeyiz”
Meteoroloji Müdürlüğü’nden aldıkları bilgiye göre, yağışın 7 Ocak 2020 Salı günü saat 15.00’e kadar şiddetini koruyacağını, daha sonra şiddetini azaltacağını belirten Başkan Seçer, “Bu bizim için avantaj olacak. Geceden beri tüm ekip ve ekipmanlarımız, araçlarımız teyakkuz halinde. Her türlü önlemimizi aldık. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşlarımızın da bize yardımcı olduğunu görüyoruz. Belediye, diğer kurumlar ve vatandaşlar olarak bu badireyi atlatacağız. Felaket geçtikten sonra hasar tespiti yapılacak” dedi.
İki kişi hayatını kaybetti
Sel felaketinin etkisiyle Erdemli’de meydana gelen heyelanda baraka türü bir evde kalan 3 kişi toprak altında kaldı. 2 kişi belediye ekiplerinin çalışmalarıyla kurtarılırken 60 yaşındaki İbrahim Özgel hayatını kaybetti. Mut’ta da menfeze düşerek kaybolduğu ihbarı yapılan 34 yaşındaki Yunus Gök’ün cansız bedenine sabah saatlerinde ulaşıldı.
Sel nedeniyle çok sayıda ev ve işyerinin bodrum katlarını su bastı, bazı caddeler trafiğe kapandı, bazı bölgelerde ekili dikili tarım alanları sular altında kaldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.