Başkan Seçer, Medeka’nın Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu İle Bir Araya Geldi

Başkan Seçer, MEDEKA’nın Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu ile bir araya gelerek, kent kültürü, tarihi ve belleği hakkında sohbet etti.

30 Haziran 2021 Çarşamba, 13:17
Başkan Seçer, Medeka’nın Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu İle Bir Araya Geldi
-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’nun (MEDEKA) alt kurulları ile bir araya gelmeye ve kurul üyeleri ile fikir alışverişinde bulunmaya devam ediyor. Başkan Seçer, Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu ile kent belleği, tarihi ve kültürü hakkında sohbet etti.

“Hakikaten güzel şeyler olacak. Çok önemli potansiyel var elimizde”

Geçtiğimiz günlerde MEDEKA’nın Sinema ve Edebiyat Kurulları ile bir araya gelen Başkan Seçer’e bu kez de Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Toplantıda Başkan Seçer’e, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger eşlik etti. Başkan Seçer, MEDEKA kurulları ile gerçekleştirdikleri toplantıların önemine değinerek, “Zaman zaman burada her kesimden insanları ağırlamak, onlarla sohbet etmek iyi oluyor. Önemli çalışmalar olacağını görüyorum açıkçası, çok inanıyorum. Yani hakikaten güzel şeyler olacak. Çok önemli potansiyel var elimizde. Kent, kentin geçmişi, tarihi, günü, her alanda; bunu da açığa çıkaracak irade varsa gerisi bizim çalışmalarımıza kalıyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu beraberlikten son derece mutluyuz. Netice itibariyle kentin belediyesi, kentlinin belediyesi. Ben de kentin Belediye Başkanıyım. Hemşehrilerimin belediye başkanıyım. Onlar adına bir şey yapılacağı için çok mutluyum. Adından da anlaşılacağı gibi; ‘Mersin’e Değer Katmak’. Bunları ortaya çıkaracak faaliyetlerde bulunmak” dedi. Başkan Seçer konuşmasının ardından kurul üyelerinin fikirlerini ve önerilerini dinledi. Kurul üyeleri Başkan Seçer’e kent belleği, tarihi ve kültürü adına yapmış olduğu çalışmalardan ve katkılardan dolayı teşekkürlerini iletti.

“İşin parasal boyutunu düşündüğünüz zaman tarih yok olup gidiyor”

Kurul üyelerini tek tek dinleyen ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Seçer, kent hafızasının dijital bir platforma taşınması konusunda çalışmaların başladığını duyurdu. Önümüzdeki yıl Mersin’in işgalden kurtuluşunun 100. Yılı’nın kutlanacağını hatırlatan Başkan Seçer, bu kapsamda özel çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Seçer, kurul üyelerinin sorularına tek tek yanıt verirken, yenileme alanı konusuna da değindi. Seçer, Kasaplar Çarşısı’nda istimlak kararı aldıklarını kaydederken, “Kamulaştırma kararı aldık. İşlemler yürüyor. İşin parasal boyutunu düşündüğünüz zaman tarih yok olup gidiyor. Ben gözlemlerimi söyleyeyim. Biz belediye olarak çok samimi bakıyoruz bu işlere. Parasal boyutu hiç umurumuzda bile değil. Bunu sağlam bir zemine oturtmamız lazım” dedi.

Üyelerden gelen MEDEKA’nın belediye haricinde vakfa dönüştürülüp, kurumsal bir yapıya kavuşturulması hakkındaki öneriyi de değerlendiren Seçer, “Hakikaten olabilir. Yani bunun yöntemi nedir, bunun üzerinde konuşulur. Bir kurumsal hüviyeti olabilir. Tabi ki düzgün bir yapı kurmak lazım. Bu da çok önemli” dedi.
“Kırmızı-Lacivert’i yıkıp, orayı bir kent meydanına çevireceğiz”

Eski tarihi kent merkezinde yapılan çalışmaları da değerlendiren Seçer, “Şu anda Kırmızı-Lacivert’i boşaltıyoruz biliyorsunuz. Kesinlikle yıkacağız. Tartışmam bile. Orada Zafer Çarşısı esnafı başımın tacı. Her türlü katkıyı yaparım ama kesinlikle ortadan kaldıracağız. Orayı bir meydana çevireceğiz. Çok muazzam bir kent meydanı haline getireceğiz orayı. Ben her şeyi para olarak görmüyorum. Yani bazı değerler vardır ki bunun parasal karşılığı yok. Orada belediyenin binası olsa ne olur, olmasa ne olur? Bırakın kentin meydanı olsun. Eski tarihi kent merkezini canlandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet verdiği Taş Bina’nın Kent Müzesi yapılması konusunda konuşan ve projeyi değerlendiren Seçer, projenin içeriğinde değişiklik yaptıklarını belirtti ve proje üzerinde çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Kurul, kent belleği adına birbirinden değerli çalışmalar yapıyor

MEDEKA Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu, kentin tarihi ile ilgili hem farklı çalışmalar yapmayı hem de yapılan çalışmaları desteklemeyi amaçlıyor. Bunun için kurul bünyesinde ‘Mersin Kenti Envanter Çalışma Grubu’ oluşturuldu. ‘Tarihi Kent Merkezi Haritalama Çalışma Grubu’ ile de Mersin’in tarihi kent merkezindeki farklı lokasyonların haritalarının çıkarılması hedefleniyor. Bu sayede Mersin’in tarihi kent merkezini tanıtacak bir çalışma yapılmış olacak. Benzeri daha önce Çamlıbel’de yapılan bu çalışma kapsamında Gümrük Meydanı ve belirlenen farklı birkaç lokasyonda haritalama çalışması yapılması planlanıyor.

‘Sözlü Tarih Çalışma Grubu’ ile de Mersin’de yaşayan yaş almış kişilerden kentin tarihinin dinlenmesi ve bunların yazılı hale getirilerek, arşiv oluşturulması öngörülüyor. Kent Tarihi Araştırmaları Kurulu’nun bu sene planladığı toplam 6 çalışma grubu ve etkinlik bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin