Son zamanlarda artan işsizlik sorunları ekonomik çöküntüye neden olurken, bir çok vatandaşın nakit para bulma sorununa neden oluyor. Buz yüzden vatandaşın alım gücü azalırken bir çok vatandaş bunu bankalarda kredi çekerek nakit ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.
Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte gündemde sürekli “bankadan çekilen kredi ile kurban kesilebilir mi” sorusu sorulmaya başladı.
Konu ile yaptığımız araştırma önce kurban kesmenin kimlerin üzerine zorunlu olduğu cevabını aradık.
Dinen Kurban kesmek, âkil (akıl sağlığı yerinde), bâliğ (ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).
İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Nitekim diniz,imde faiz açıkça belirtilerek haram kılınmıştır. Bakara Suresi 275 ayetinde faizle ilgili olarak “Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helal, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah'a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliktirler.” açık açık belirtilerek haram kılındığı görülüyor.
Bankalarda çekilen faizli kredi ile kurban kesmek kesinlik caiz olmayacağı gibi, çekilen kredi ile günaha giriliyor. Dolayısı ile kendi imkanlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.