Akdeniz ve Ege kıyı şeridinde rastlanan mekik kelebeği (daphnis nerii), ilk defa Mersin’de görüldü.
İri boy ve renkli, uzun ince kanatlarıyla dikkati çeken Mekik kelebeği, en hızlı kanat çırpan, havada asılı durabilen kelebekler olarak biliniyor.
Kanatları yeşil, kahverengi, pembe, sarı renklerle bezeli olan mekik kelebeği daha önce de Türkiye'nin bazı bölgelerinde görüldü.
Mersin’in Toroslar ilçesinde Çavuşlu Mahallesinde bir vatandaş tarafından görülen Mekik Kelebeğinin oldukça bitkin olduğu görüldü. Kelebeği gören vatandaş, kelebeğinin adını ve cinsini bilmediği belirterek fotoğrafını çektiği kelebeği daha sonra tekrar doğaya saldığını ifade etti.
Yaptığımız araştırmada mekik kelebeğin bölgede çok nadir görülen tür ve bilimsel adının kayıtlarda "daphnis nerii" olarak geçiyor.
Uzun ince kanatları ve kuyruğunu dik tutmasıyla dikkati çeken mekik kelebekleri, en hızlı kanat çırpan, havada asılı durabilen kelebekler olarak biliniyor. Yalnızca gece uçabildiği belirtilen mekik kelebekleri, geniş yapraklı ağaç, süs sarmaşığı, zakkum ve sebze yapraklarıyla besleniyor.
Daha önce dünyada yakın zamanlı olarak Hawai adalarında 2008-2017 yılları arasında 12 kez görülen kelebeğin, Türkiye'de de 2017 - 2018 yıllarında Van ve Antalya'da görüldü. Kelebeğin, kanat açıklığının ise 90 ila 110 milimetre arasında değişiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.