Arpaçbahşiş ve Tömük Arasındaki Yazlık Sitelerin Kanalizasyon ve Su Sorunu Çözülüyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Erdemli sahil şeridinde oluşturulan bisiklet yolunun 4 kilometrelik kısmında vatandaşlar ve belediye yöneticileriyle birlikte pedal çevirdi.

18 Haziran 2020 Perşembe, 16:26
Arpaçbahşiş ve Tömük Arasındaki Yazlık Sitelerin Kanalizasyon ve Su Sorunu Çözülüyor
-

KentBis projesine yeni kazandırılan bisikleti deneyen Başkan Seçer’e, Arpaçbahşiş Mahallesi’nden başlayıp Tömük Mahallesi’nde sona eren bisiklet turu sırasında yazlıkçı vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Başkanın bisikletiyle sahil şeridinden geçeceğini duyan yazlıkçılar bisiklet yolunun farklı noktalarında Başkan Seçer’in önünü kesti. Vatandaşlardan kimileri Başkan Seçer’e tatlı ikram etti, kimi keman çalarak, İzmir Marşı söyleyerek kendisini karşıladı.
Vatandaşların Başkan Seçer’e ilettikleri sorunların başında ise Erdemli’deki yazlık sitelerin en az 30 yıldır yaşadığı kanalizasyon, atıksu arıtma tesisi ve içmesuyu sorunu geldi. Bir sitenin önünde Başkan Seçer’i durduran bir grup vatandaş da sahil kesiminde elektrik direğinin olmamasından, karanlık nedeniyle kayıklarının çalınmasından şikayet etti. Bu sırada bir vatandaş da keman çalmaya devam etti. Vatandaşları dinleyen Başkan Seçer’in, “Keman eşliğinde şikayetlerinizi anlattınız” demesi kahkahalarla, alkışlarla karşılandı. Başkan Seçer’i İzmir Marşı’yla karşılayan site sakinleri, “Memleketim” şarkısıyla uğurladı.
Başkan Seçer, yol boyunca karşılaştığı vatandaşlara, yazlık sitelerin kanalizasyon, atıksu arıtma tesisi ve temiz içmesuyu sorunlarını çözmek için en kısa zamanda somut adım atacaklarını müjdeledi, vatandaşları Çimsa sitesi önünde yapılacak halk toplantısına davet etti.
“Böyle bir tatil beldesine böyle yapılaşma olursa sonuç bu olur”
Bisiklet turunun sonunda, Tömük Mahallesi Çimsa sitesi önünde vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Seçer, “Sorunlar çok çeşitli, sorunlar bir yıla, iki yıla sarih değil. Çok eski, üst üste birikmiş ve bir kurumun değil, birçok kurumun, sadece kurumların değil vatandaşların ortaklaşa yarattığı bir sorunlar yumağı. Böyle bir tatil beldesine böyle yapılaşma olursa sonuç bu olur. Altyapı yapılmadan, yol yapılmadan, kanalizasyon yapılmadan, temiz içmesuyu getirilmeden böyle binaların yapılmasını çok çok geri ülkelerde görürsünüz. Öyle ülkelerde de bu bina yapacak para yok. Her tarafı çelişki. Şimdi biz bu sorunlar yumağını, çelişkiler ağını çözmeye çalışıyoruz” dedi.
“Mevcut koşullarda en iyi hizmeti vereceğiz”
Mersin’in 5 yıldır ‘bütünşehir’ yasası kapsamında yönetildiğini kaydeden Başkan Seçer, “2014’ten önce bu bölgede sorunları çözecek kurumlar, merciler farklıydı. 2014’ten sonra bu bölgenin sorunlarını çözecek kurumlar, merciler, mevkiler değişti. 4 merkez ilçe dışındaki ilçeler görev alanı içinde değildi. 5 yıl belli ki belediyenin bocalama süreci olmuş. Ama artık ikinci 5 yıl başladı. İlk 5 yılın amalarına, fakatlarına, lakinlerine sığınmadan görev yapılacak bir 5 yıl olarak değerlendiriyorum. Gerekçeye sığınmadan çok önemli icraatlar yapmamız lazım. ‘İmkanımız var’, ‘imkanımız yok’, ‘yeniyiz’, ‘eskiyiz’, ‘sorunlar çok büyümüş’, ‘ne yapayım canım benden önce şöyle yapmışlar’, ‘şöyle bozmuşlar’ değil. Biz mevcut koşullar altında en iyi hizmeti vereceğiz. Bundan kuşkunuz olmasın. Mevcut koşullar altında. Zorlayarak. İmkanlarımızı zorlayarak” ifadelerini kullandı.
Altyapı çalışmalarına 303 milyon lira
Başkan Seçer, Erdemli’nin temel sorununun altyapı olduğunu vurgulayarak, bu gerçekten hareketle, önümüzdeki 4 yılda Erdemli’nin altyapı yatırımlarına 303 milyon liralık kaynak ayırdıklarını söyledi. Seçer, Erdemli’de tamamlanmak üzere olan ve bu yılsonuna kadar başlayacak olan projelerin 182 milyon lira değerinde olduğunu, sadece Arpaçbahşiş-Tömük arasındaki bölgeye temiz içmesuyu ve kanalizasyon projesinin 147 milyon liraya mal olacağını anlattı.
“Arpaçbahşiş-Tömük arası kanalizasyon sorunu çözülüyor”
Bölgenin olmazsa olmazının kanalizasyon olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Şimdi kanalizasyon kokusu içinde geldim. Bu bir tatil sitesinde olabilecek durum değil. Şu anda sadece kanalizasyonun bize maliyeti yaklaşık 127 milyon lira. Biz bunun kaynağını da Fransız Kalkınma Ajansı’ndan hibe olarak alıyoruz. Son aşamadayız. Bunu İller Bankası kanalıyla yapacağız. Projesi hazır. Fizibilite ihalesine çıkılmış. Demek ki bu iş tamam. Artık yol alınmaya başlanmış. Bunu hızlandırmak için Lütfü Bakan’la da görüştüm. Ona rica ettim. Burası önemli. Yaz sezonu bitmeden burada kanalizasyon yapım işinin temelini atmak istiyoruz. Ancak daha önce 17 milyon liralık temiz içmesuyu yatırımımız var. Biz bunu kendi bünyemizde yapacağız MESKİ olarak. Şu anda ihale ilan aşamasında. İçme suyu projesi kanalizasyondan daha erken başlar. Bu bölgenin en önemli iki sorunu olan kanalizasyon, atık su arıtma ve içmesuyu projelerini de alnımızın akıyla ilk dönemimizde tamamlarız. Gidip orada İller Bankası’nda kamp kuracağız, bu işi bitireceğiz önümüzdeki günlerde.”
“Sinekle mücadelede biyolojik yöntemler önemli”
Erdemli sahil şeridinin Milli Emlak’a ait olduğunu, sahil kesiminde düzenleme yapma yetkilerinin olmadığını ifade eden Başkan Seçer, buna rağmen sahillerde temizlik çalışmaları yapacaklarını, orta kaldırımların bakımını ise Karayolları ile yaptıkları anlaşma gereğince Büyükşehir Belediyesi olarak üstleneceklerini söyledi.
Başkan Seçer, sinekle mücadele konusunda ise kimyasal yöntemlerin yanı sıra biyolojik mücadeleye de önem verdiklerini belirterek, “Kimyasalla etrafı ilaçlamamız çözüm değil. Lepistes balıklarını sulama havuzlarına bırakıyoruz. Sadece Erdemli’de 17 bin sulama havuzu var. Bu size sivrisinek olarak dönüyor. Mesele kaynağında. Vatandaş da biz ne yapıyoruz diye bakmalı” dedi.
“Geliri en az azalan iki belediyeden biri Mersin”
Ekonomi bozulmadığı sürece, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin para sorununun olmayacağını ifade eden Başkan Seçer, “Mutlaka büyük projelerde kredi edinme, hibe edinme önemli bir avantaj. Ama Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin cari harcamalarını karşılamak için bir sorunu yok. Sıkıntılarımız olabilir ama güçlü bir belediyeyiz. Pandemi sürecinde de ekonomik daralmadan en az etkilenen iki belediye var. Biri Kocaeli, biri Mersin. Çünkü çark 12 ay dönüyor” diye konuştu.
“20 milyon liraya bir tesis yapılmış boş duruyor”
Başkan Seçer, sorunları yerinde tespit etme ve çözmenin daha doğru olduğunu vurgulayarak, “Geçmişte yapılan yatırımları inceliyorum. O yatırımları kendi müktesebatımla, birikimimle yapma lüksüm yok. Tamamen siyasi taleplere cevap verme, günü kurtarma, oy endeksli yapılan yatırımlara da ben karşıyım. Ve çok büyük yatırımlar, bunların parasını da ödüyoruz. Geriden gelen bu yatırımların ödenmiş, bankadan borçlanılıp ödenmiş ya da hala o yüklenici firmaların alacağı var, onları ödüyoruz. Ama bu yatırımların karşılığı olmadığı zaman benim canım yanıyor. 10 milyon liraya bir bina yapılmış boş duruyor. 20 milyon liraya bir tesis yapılmış boş duruyor. Şimdi bizim için her bir kuruşun bir değeri var” dedi.
“En büyük enerji kaynağımız vatandaşlarımız”
Toplantıya katılan vatandaşlara teşekkür eden Başkan Seçer, “Bizim en büyük enerji kaynağımız vatandaşlarımız. Eğer o enerji olmazsa, o sevgi, insanların saçtığı o gülücük olmasa bu yorgunluğun altından bu gövdenin kalkması mümkün değil. Sizlerin hayır duası ve sevgisi bizim için yeterli” ifadelerini kullandı.
Toplantıda yazlıkçı vatandaşlar da söz alarak sorunlarını ve belediyeden taleplerini dile getirdi. Vatandaşlar, ilk kez bir belediye başkanının kendilerine vakit ayırdığını, dinlediğini belirterek Başkan Seçer’e teşekkür etti.
Erdemli’de tarımsal sulama havuzuna lepistes balığı bırakıldı
Seçer, Erdemli programı kapsamında, Akdeniz Mahallesi’nde bir tarımsal sulama havuzuna sivrisinek larvalarıyla beslenen lepistes balığı bırakılması etkinliğine de katıldı. Başkan Seçer, Akdeniz Mahallesi Muhtarı Hüseyin Tuzla ve bahçe sahibi Halil Taner ile birlikte sulama havuzuna lepistes balıkları bıraktı. Lepistes balıklarının sivrisinek larvalarını yiyerek beslendiğini, böylece sinekle mücadeleye biyolojik yöntemle destek verildiğini belirten Başkan Seçer, sulama havuzuna, “Bu havuza sinekle mücadele için Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından lepistes balığı bırakılmıştır” yazılı tabelayı astı.
Başkan Seçer, Akdeniz Mahallesi’nde yaşayan 80 yaşındaki Ümmü Teyze’yi de ziyaret ederek, bir süre sohbet etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin