Anayasa Mahkemesi, ‘makul şüphe’ kararını haftaya verecek

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), içinde makul şüphesinin de yer aldığı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nu 23 Aralık Çarşamba günü yapacağı toplantı ile karara bağlayacak

17 Aralık 2015 Perşembe, 09:51
Anayasa Mahkemesi, ‘makul şüphe’ kararını haftaya verecek
-

ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), içinde makul şüphesinin de yer aldığı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nu 23 Aralık Çarşamba günü yapacağı toplantı ile karara bağlayacak.

AYM, daha önce ilk incelemesini yaptığı, içinde makul şüphenin de yer aldığı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili kararını 23 Aralık Çarşamba günü yapacağı toplantı ile verecek.

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin ‘iptal ve yürütmeyi durdurma’ istemini görüşeceği bazı maddeler şöyle:

“Yargıtay’da tetkik hâkimlerinin görevlendirilmesinde Yargıtay Başkanı’nın devre dışı bırakılarak atamaları tamamen HSYK’nın yapması. HSYK, yargı paketindeki bu maddeyi kullanarak Yargıtay’da genel sekreter yardımcılarının da aralarında bulunduğu 63 tetkik hâkim ve savcıyı görevden almıştı.

HSYK’nın ceza mahkemeleri arasında ‘ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, gelen işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak daireler arasındaki iş dağılımı’ yapması. Bu durum, yeni özel yetkili mahkemeler uygulamasını geri getireceği nedeniyle eleştiriliyordu.

Ceza Muhakemesi Yasası’nda (CMK) yapılan ‘makul şüphe’ düzenlemesi. (Yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir.)

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda somut delillere dayanan kuvvetli şüphe varsa şüpheliye veya sanığa ait taşınmazlara, hak ve alacaklara el koyma.

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar kapsamında da iletişimin tespiti, dinlenmesi kayda alınması ve teknik araçlarla izlenmesi.

Soruşturma evresinde avukatın dosya içeriğini inceleme veya belgelerden alma yetkisinin, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilmesi." CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
TOROSLAR’DA 19 MAYIS COŞKUSU
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE HAVADA, KARADA VE DENİZDE 19 MAYIS COŞKUSU YAŞANDI
KADINLAR EĞİTİMDE, ÇOCUKLAR GÜVENDE: HALKKENT MERCEK’TE OYUN ODASI DESTEĞİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİLERE SANAL GERÇEKLİK İLE AFET EĞİTİMİ
MERSİN'DE OTOYOL JANDARMASINDAN DRONE DESTEKLİ TRAFİK DENETİMİ
MERSİN'DE ELEKTRONİK ÜRÜNLER ÜRETİLEN TESİSTE YANGIN
AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ SÖYLEMEZ, ÖZTÜRK İLE KÖKSAL MÜFTÜ AKÇAY’I ZİYARET ETTİ
VALİ TORIS, 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI
KIBRIS GAZİSİ MEHMET ALİ KANDEMİR VEFAT ETTİ
TADEKA’DA BU KEZ VARDABİT YEMEĞİ PİŞİRİLDİ

Mersin Haber ,Mersin