Ali Fuat Ulay'ın Yazısı, "İftarda da, Sahurda Da Şifa Kaynağı Şalgamı Sofranızdan Eksik Etmeyin"

Ankara'da yaşayan "Tarsus Heyye" sosyal medya sayfasının sahibi Tarsuslu Gazeteci Ali Fuat Ulay, Tarsus'un tescilli ürünü Şalgam'ın özelliklerine değinen bir yazı kaleme aldı.

08 Mayıs 2019 Çarşamba, 22:59
G: 08.05.2019 - 23:18
Ali Fuat Ulay'ın Yazısı, "İftarda da, Sahurda Da Şifa Kaynağı Şalgamı Sofranızdan Eksik Etmeyin"
-

Gerek sosyal medya ve gerekse yazılı medyada yer alan Tarsus'u daha büyük kitlelerle buluşturmaya katkı sağlamak için kurduğu "Tarsus Heyye!" adlı sayfa ile Tarsus gönüllüsü olarak kentin tanıtımına emek verilen sayfada paylaştığı "Şalgamın Faydalarını anlatan" yazı ise şöyle;
Tarsus’a tescilli bir ürün olan Şalgam Suyu’nun tadı, lezzeti bir yana faydaları da saymakla bitmiyor, şalgam suyu içinde A, B ve C vitaminlerini barındırıyor.
Vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağı olan şalgam suyunun en önemli ham maddesi olan mor havuç A vitamini deposu. Vücuttaki toksinleri atan, bağırsakları çalıştırarak fazla kiloların atılmasına yardımcı olan şalgam suyunun ayrıca hücre yenileyici özelliği de bulunuyor.
Şalgam suyu üretiminde kullanılan mor havuç, şalgam turpu, az tuz, bulgur mayası ile üretiliyor.
Ayrıca bir porsiyon şalgamın günlük C vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını da karşıladığı biliniyor. Ayrıca mayalanması sebebiyle şalgam suyundaki şeker oranı ise sıfır…
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan şalgam suyunun faydalarına gelin birlikte bakalım:
1. Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı korur
Şalgam suyu C vitamini başta olmak üzere A ve B vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için antioksidan özelliğe sahip. Haliyle şalgam suyu vücudumuza giren mikroplarla savaşarak mikropları vücudumuzdan uzaklaştırıyor.
Bu sayede şalgam suyu gripten tutun çeşitli kanser türlerine kadar, hastalıklara karşı vücudumuzun en yakın dostu.
2. Cilt güzelliği için de tercih edilebilir
Siz şalgam suyunu yalnızca bir içecek olarak olarak düşünmeyin. Yukarıda bahsettiğimiz antioksidan özelliği sayesinde cildimize de faydası vardır. Şalgam suyu cildimizi de serbest radikallerden arındırarak temizlenmesine yardımcı olur. Beraberinde kırışıklıkların oluşmasına neden olan zararlı maddeleri engeller, erken yaşlanmayı önler.
3. Saçınızın beyazlamasını yavaşlatabilir
Şalgam suyunun içinde bulunan E vitamini ve bakır minerali saçınızın sağlığı açısından oldukça etkili. Şalgam suyu içinde barındırdığı vitaminler sayesinde saçların doğal rengini korumasına yararken beyazlamasını da yavaşlatıyor. Aynı zamanda daha sağlıklı saç köklerine sahip olmamızı sağlıyor. Daha gür ve uzun saçlara sahip olmak istiyorsanız şalgam suyu içmeyi deneyin!
4. Sindirimi kolaylaştırıp tok tutuyor!
Antioksidan kaynağı olan şalgam suyu vücuttaki toksinleri atıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca şalgam suyunun idrar söktürücü özelliği de vardır.
Bol miktarda lif içeren şalgam suyu günlük lif ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Sindirimi düzenleyen şalgam suyu aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olur. Bu arada düşük kalorisiyle de bilinen şalgam suyu diyetlerde de kullanılabilir. İçinde bulundurduğu lif sayesinde tok tutarak açlık hissini bastırır.
5. Şalgam suyu, kan şekerini dengeler
Şalgam sağlık sebebiyle patates yiyemeyenlerin de tercih edebileceği bir besindir.
Şalgam Tip 2 diyabeti önlemekte başarılıdır. Şalgam içerisindeki karbonhidrat oranı, patatesinkine göre yüzde 20 oranında daha düşük olduğu için besin değerleri bakımından da patatesten daha zengindir.
Ayrıca şalgam suyu kan şekerinin dengelenmesinde de işe yarar. (Ancak yine de şeker hastalığı olanlar doktorlarına danışmadan şalgam suyunu tüketmesinler.)
6. Kemikleriniz için de şalgam suyu
Kalsiyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin olan şalgam suyu tam bir kemik dostudur. Bu sebeple şalgam suyu kemiklerin ve dişlerin gelişimini destekler, dişlerin çürümesine engel olur.
7. Akciğer dostu şalgam suyu…
Şalgam suyunun güçlü antioksidan özelliklerinin faydaları saymakla bitmiyor. Şalgam suyu sigara gibi sağlığa zararlı maddelerin akciğerlerde bıraktığı hasarı da en aza indiriyor ve karaciğerin temizlenmesine de yardımcı oluyor. Şalgam suyu toksin atmada büyük rol oynar.
8. Şalgam suyu stresi de azaltıyor
Şalgamın içinde bulunan süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum sayesinde stres seviyeniz de aşağılarda olabilir. Şalgam ve şalgam suyu stresi önleyip sinirleri yatıştırıyor.
9. Afrodizyak özelliği sayesinde cinsel gücü artırıyor
Afrodizyak özelliğine de sahip olan şalgam suyu cinsel isteği ve gücü de artırıyor.
10. Hastalıklara karşı doğal ilaç olarak şalgam suyu
Şalgam suyu içinde bulunduğu vitaminler sayesinde hastalıklara karşı doğal ilaç olarak adlandırılıyor. Şalgam suyunun göğsü yumuşatma, akciğerleri ve bronşları temizleme ve boğaz iltihaplarını gidermeye de yardımcı olduğu biliniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”

Mersin Haber ,Mersin