Bir otelin salonunda düzenlenen ve yerel ve ulusal medyadan basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği Akdeniz Belediyesi 4’üncü Karaduvar Balık Festivali Tanıtım Toplantısına, Başkan Yardımcıları ve Meclis üyeleri, akademisyenler, birim müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile muhtarlar katıldı. Önceki yıllarda düzenlenen festivalden renkli karelerin yer aldığı film gösteriminden sonra söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, balıkçılıkla öne çıkan Karaduvar’ın önemine değinerek balık festivali fikrinin ortaya çıkış hikâyesini anlattı.
“Karaduvar, Türkiye’nin en güzel sahil kasabalarından biri”
Başkan Gültak; balığın, 7’den 70’e tüm insanlar için faydalı bir besin kaynağı olduğunu belirterek şöyle konuştu; “Mersin, Türkiye’nin en önemli sahillerinden birini içeren bir il. Ama baktık ki Mersin’de, denizle ilgili, balıkla, deniz ürünleri ile ilgili bir şey yapılmıyor. Akdeniz’de 65 mahalleyiz. Peki, Karaduvar neden bu kadar önemli? Allah, Karaduvar’ı güzel yaratmış. Türkiye’nin en güzel balıkçı kasabalarından biri… ‘Balık festivali yapalım’ dedik. Birçok kişi kabul etmedi, ‘Olmaz, tutmaz!’ dedi. Hâlbuki Mersin; festivallere, fuarlara yatkın bir şehirdir. Bir dönemin İzmir fuarlarından sonra Türkiye’nin en büyük fuarı Mersin’de olurdu. Bunlar unutuldu ama biz bu şehrin kodlarını, DNA’sını biliyoruz. Dolayısıyla biz o seslere kulaklarımızı kapatıp festivalimizi yaptık. Ve baktık ki bayağı bir kalabalık var, ‘bu iş olacak’ dedik ve arkası geldi.”
“Maya tuttu, festival amacına ulaştı”
Geçen sene düzenlenen ve 2 gün süren festivalde 100 binin üzerinde insanı ağırladıklarına dikkat çeken Başkan Gültak, “Mersin içindeki tüm oteller doldu. Adana, Konya, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Şanlıurfa’dan gelen misafirleri bizzat ben tespit ettim. Balık ihracatçısı olan bir Meclis üyemiz geçen sene İtalya’dan sardalya siparişi aldı. Dolayısıyla artık bu iş Türkiye sınırlarını da aştı ve amacına ulaştı. Yaptığınız festivaller şehre katkı sağlıyorsa, şehri tanıtabiliyorsanız, şehrin marka değerini yükseltebiliyorsanız o zaman bu festivalin bir anlamı var.
Çünkü bu rant, kazanç şehirde kalır. Dolayısıyla artık balık festivali, Karaduvar’ı, Akdeniz’i, Mersin’i aşmış bir festivaldir. Farklı bölgelerden de on binlerce insan geliyor. Araştırdığım kadarıyla Türkiye’de bu ciddiyette balık festivali yapan bir yer yok. Üç tarafımız denizle çevrili ama bu içerikte, büyük balık festivalleri yok. Dolayısıyla bunu da biz Akdeniz’de, Mersin’de ilk kez yapmayı başardık. Bu maya tuttu” diye konuştu.
“Akdeniz’de artık kavga yok; barış, huzur ve kardeşlik var”
Başkan Gültak; Akdeniz’de artık barış, kardeşlik, sevgi ve muhabbetin hâkim olduğunu; kültür, sanat, eğitim ve spor aktiviteleri sayesinde Akdenizli kadınlar ve gençlerin hak ettikleri hizmet ve projelere ulaştığını ifade ederek; “Kadınlar artık Mersin’de ön plana çıktı. Akdeniz’in 2 tane kadın kooperatifimiz var. Aktif şekilde çalışıyor, satış yapıyor, tarımla uğraşıyorlar. Etüt Merkezimizde kurs alan gençlerimiz de üniversite sınavlarında Türkiye genelinde dereceye giriyor. Sporcu gençlerimiz Türkiye ve Dünya şampiyonluklarına katılıyor, madalyalarla dönüyorlar. Artık Akdeniz’de kavga yok, ayrımcılık yok; barış, huzur, güven, sevgi ve kardeşlik var” ifadelerini kullandı.
“Şenliğimiz sayesinde Esenli’de üzüm ihracatı attı”
Bu yıl 2’incisi düzenlenen Esenli Üzüm Şenliği’ne de değindiği konuşmasında Başkan Mustafa Gültak, şenlik sayesinde Esenli’nin ve yetiştirdiği farklı üzümlerin, tüm Türkiye tarafından tanındığının altını çizerek; “Önceki sene yaptığımız şenlik ile Esenli’nin üzümü duyuldu, ihracatçı sayısı arttı. Böylelikle de rekabet oluştu ve bölgedeki üzüm fiyatları tavan yaptı. İşte festival veya şenlik böyle bir amaca hizmet etmeli” dedi.
“Gül festivalini de düzenleyeceğiz”
Balık festivali ve üzüm şenliğinden sonra Akdeniz’de gül festivalini yapmayı da hedeflediklerini kaydeden Başkan Gültak; “Türkiye’de kesme gülü en çok üreten birinci veya ikinci il Mersin’dir. Birçok kimse bunu bilmez. Peki, nerede üretiliyor bu güller? Akdeniz’de, seralarda üretiliyor... Yani yılın her gününde sevdiklerinize verdiğiniz o güllerin patenti büyük ihtimalle Mersin’dir. Dolayısıyla gül festivalimiz ile güllerimizi de tüm Türkiye’ye tanıtmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Şef Fikret Özdemir ve Sahrap Soysal festivalde olacak, Sanatçı Serkan Kaya sahne alacak
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, bu yılki Karaduvar Balık Festivali’nde yine farklı gösteriler, etkinlik ve aktiviteler, çocuk eğlence alanları ve balık avlama yarışmasının yanı sıra, Türk Yemekleri Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal’ın söyleşi vereceğini söyledi. Gastronomi dünyasının büyük isimlerinden biri olan Şef Fikret Özdemir’in de “Gastro Şovu” ile balık festivalinde olacağını hatırlatan Başkan Gültak, festivalin ikinci gününde ise sevilen sanatçı Serkan Kaya’nın sahne alacağını ifade etti.
“Festival, bu yıl Sardalya Park civarında düzenlenecek”
Zaman içinde adeta çığ gibi büyüyen balık festivalinin, Karaduvar’a kazandırdıkları 23 dönüm büyüklüğe sahip; Akdeniz Belediye Meclisi’nin oybirliği ile aldığı kararla da Sardalya Park adı verilen yeşil alan civarında yapılacağını kaydeden Başkan Mustafa Gültak, tüm Mersinlileri ve civar illerde yaşayan vatandaşları; 21-22 Ekim 2023 tarihlerinde düzenlenecek 4’üncü Geleneksel Karaduvar Balık Festivali’ni ziyaret etmeye davet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.