Akdeniz'in limonları Kapadokya’da saklanıyor!

Her yıl Adana ve Mersin’den Kapadokya'ya getirilen 7 milyon sandık limon, kayadan oyma yeraltı depolarında muhafaza ediliyor.!

30 Nisan 2015 Perşembe, 09:27
Akdeniz'in limonları Kapadokya’da saklanıyor!
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

 Tüf kayalara oyulu doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 10 ay kalarak kabukları incelip sulanan limonlar buradan hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaya sunuluyor.
Peribacaları ile ünlü turizm bölgesi Kapadokya’da yer alan kayadan oyma doğal depolar, Türkiye’deki narenciye üretiminde de büyük bir öneme sahip. Başta Adana ve Mersin olmak üzere Akdeniz bölgesinde yetiştirilen limonlar, her yıl Aralık-Ocak ayında dalından kesilerek sandıklara doldurulup Kapadokya bölgesinde Ortahisar ve Kavak beldelerinde bulunan tüf kayalara oyulu yeraltı depolarına getiriliyor. Mart ayına kadar Akdeniz bölgesinden sevk edilen limonlar depolarda ilk olarak cins ve büyüklüklerine göre sınıflandırılıyor. Kasalarda kağıda sarılan limonlar burada yeni hasat dönemi olan Eylül- Ekim ayına kadar bu mekanlarda muhafaza ediliyor ve buradan hem yurt içi hem de yurt dışı piyasasında satışa sunuluyor. 

‘LİMONUN KABUĞU İNCELİYOR, LEZZETİ ARTIYOR’
Ortahisar beldesinde 30 yıldır depoculuk yapan Yılmaz Cantürk, Kapadokya bölgesinde Akdeniz bölgesinden gelen limonların muhafaza edildiği 7 milyon sandık kapasiteli 500’ü aşkın doğal kayadan oyma depo bulunduğunu ve bunların önemli bir bölümünün Ortahisar’da yer aldığını kaydetti. Sıcaklığın 8 derecenin altında ya da üstünde olmasının limona zarar verdiğini, limonların uzun süre bozulmadan kalmasının ideal sıcaklık ve nem değeri sayesinde mümkün olduğunu kaydeden Cantürk, klasik depolardan farkı ve avantajı olan kayadan oyma depolarda sıcaklığın yaz kış ortalama 8 derece olurken, ısının ayarlanması için 1 kilovat dahi elektrik kullanılmadığını söyledi.
Kayadan oyma depolara 17 kg olarak gelen bir sandık limonun depodaki sıcaklık ve nem değerinden dolayı 22 kg’a kadar ulaştığını kaydeden Cantürk: "Depolarda bekletilen yatak limonların bu süreçte 5 ila 7 milimetre olan kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelir. Kabuk incelirken limon daha da sulanır ve lezzet kazanır. 'Yatak Limon' deyimi de buradan gelmektedir" diye konuştu. 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
VALİ  TOROS, POLİS MEMURU SELÇUK PEKER İÇİN DÜZENLENEN CENAZE TÖRENİNE KATILDI
MERSİN ESOB, TEMMUZ AYI TOPLANTISINI YAPTI
BAŞKANVEKİLİ UYAN'DAN, TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANIVEKİLLİĞİNE SEÇİLEN BAŞKAN SEÇER’İ KUTLADI
Yola Aniden Çıkan Bisikletli Çocuğa Kamyonet Çarptı
YENİ ÖMERLİ MAHALLESİ'NİN ÜST YAPISI YENİLENDİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Yeşiltepe Bölgesinde Sathi Asfalt Çalışması
Mersin'de Atlılar Mahallesi’nde Çiftçilere 4 Bin 200 Metre Sulama Borusu Desteği
Mersin Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş "KİMSENİN AYAĞINA TAŞ DEĞMESİN "
BAŞKAN SEÇER, TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKAN VEKİLİ SEÇİLDİ
Parkta Malum Olay: 1 Ağır Yaralı

Mersin Haber ,Mersin