Üretici Ve Tüketici Şenlikte Bir Araya Gelecek

Antalya Yerel Tohum Grubu tarafından bu yıl ikincisi organize edilen “Yerel Tohum Takası Şenliği”, 2 Mayıs’ta Antalya’nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilecek.

29 Nisan 2015 Çarşamba, 14:37
Üretici Ve Tüketici Şenlikte Bir Araya Gelecek
-

Antalya Yerel Tohum Grubu tarafından bu yıl ikincisi organize edilen “Yerel Tohum Takası Şenliği”, 2 Mayıs’ta Antalya’nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilecek.
Antalya Yerel Tohum Grubu tarafından bu yıl ikincisi organize edilen “Yerel Tohum Takası Şenliği”, 2 Mayıs’ta Manavgat Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Manavgat Belediyesi, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ve Ahmetler Köyü Yaşatma Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirilecek olan şenlikte, yerel tohumların takasının yanı sıra küçük üreticilerin ürünlerini satabileceği bir pazar kurulacak. Katılımcılara yöresel Antalya yemekleri ve keşkek ikramının yapılacağı yerel tohum takası şenliğinde bir de panel düzenlenecek.
UZMANLAR VE ÜRETİCİLER YEREL TOHUMU TARTIŞACAK
ZMO Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer’in yöneteceği panele, ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Ziraat Mühendisi Nihal Küpeli, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İlker Çinbilgel, Ulusal Tohum Takas Merkezi’nden Ali Özırmak, Halk Kültürü Araştırmacısı Öznur Tanal ile üreticiler Bedriye Berber Engin ve H. Serdar Tanal konuşmacı olarak katılacak.
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ BİR ARAYA GETİRİLECEK
Antalya Yerel Tohum Grubu’ndan Ziraat Mühendisi Nihal Küpeli, şenlikle yerel tohumlar konusunda hem üreticiyi hem de tüketiciyi bir araya getirerek bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Küpeli, “Antalya’da büyük ölçekli tarım yapamayan üreticiler giderek yok oluyor. Çünkü hibrit tohum ve kimyasalları çok pahalı ve küçük üreticinin bunları alacak parası yok. Bu nedenle tarımın sigortası konumundaki küçük üreticilerin korunması gerekiyor. Bunun da yolu geleneksel yerel tohumların kullanıldığı tarımın sürmesi. Yerel tohumlar için hayvan gübresi yeterli. Oysa hastalıklara dayanıksız olan hibrit tohumlar için toprağa ayrı, mantara ayrı, böceğe ayrı ilaçlar gerekiyor. Yerel tohumlar içinse toprak, su ve gübre yeterli” dedi.
“HİBRİT TOHUM KUVÖZDE BÜYÜYEN BEBEK GİBİDİR”
Üreticiler arasında ve kamuoyunda hibrit tohumların daha çok verimli olduğu yönünde yanlış bir kanı olduğuna dikkati çeken Küpeli, “Dışarıdan getirilen hiçbir tür yerel tohumun yerini tutmaz. Hibrit tohum kuvözde büyüyen bebek gibidir. Bizim üreticimiz tanımadığı hibrit tohumun bakımını bilmez. Bu yüzden varını yoğunu tarım ilacı bayilerine akıtır. Hibrit tohumun verimliliği işte buradadır. Üretici sürekli ‘verimli’ bir kazanç kapısı olarak görülür. Yerel tohumda ise küllü su, tezek yakmak gibi geleneksel mücadele yöntemleriyle üreticinin parası cebinde kalır” görüşünü dile getirdi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
"MıIP'nin Kontrolsüz Tarifeleri Mersin’e ve Bölge İhracatına Zarar Veriyor"
"Kalbimdeki Yer" Projesiyle Engeller Aşılmaya Devam Ediyor
Kaju yüklü tır dorsesinde yangın
BAŞKAN AVCI, DİRİK, TULAY VE KARABULUT İLE GÖRÜŞTÜ
HOŞ GELDİN BAHAR' KONSERİ BAHAR COŞKUSU YAŞATTI
KAYMAKAM AVCI, "İDEAL KİLONU ÖĞREN, SAĞLIKLI YAŞA " STANDINI ZİYARET ETTI
AHIRDAN KAÇAN DANA, SU KUYUSUNA DÜŞTÜ, İTFAİYE EKİPLERİ KURTARDI
BAŞKANVEKİLİ DAĞDELEN'DEN BAŞKAN BATUR'A TAZİYE ZİYARETİ
OTOYOLDA ÖNCE ARAÇ, DAHA SONRA İSE ORMAN YANDI
Hastane Bahçesinde Yılan Yakalandı

Mersin Haber ,Mersin