Tarımsal Üretim Açısından 2015 Daha İyi Olacak

Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Değerlendirme Toplantısı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde yapıldı.

22 Nisan 2015 Çarşamba, 18:26
Tarımsal Üretim Açısından 2015 Daha İyi Olacak
-

Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Değerlendirme Toplantısı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde yapıldı.
Samsun Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven yaptığı açılış konuşmasında, 2015 yılı Nisan ayı itibariyle sahada yaptıkları gözlemler neticesinde tarımsal üretim açısından 2014 yılına göre 2015’in daha iyi bir yıl olacağını belirtti.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan meteorolojik değerlendirmede Yeşilırmak ve Kızılırmak havzalarında metrekareye düşen yağış miktarında bir önceki yıla göre yüzde 100 civarında artış olduğunu ve tarım yılı sıcaklık değerlerinin de normal gerçekleştiğini belirten Kadir Güven, yaşanan son durum hakkında bir sunum yaptı.
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun ili su rezervlerinin değerlendirilmesi yapılarak, yağan yağışların barajların su doluluk kapasitesini artırdığı, enerji üretimi açısından yüzde 87.6, içme suyu açısından yüzde 99, sulama suyu açısından ise yüzde 96,78 doluluk kapasitesine ulaştığı, DSİ’nin sulama şebekelerinde sulama suyu açısından sıkıntı olmayacağı belirtildi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tarımsal yönden yapılan değerlendirmede Samsun’da tarla bitkileri ve bahçe bitkileri alanlarında yapılan fenolojik gözlemler neticesinde 2015 yılında bitkisel üretim alanlarında kuraklık açısından sorun yaşanmayacağı ifade edildi.
Yapılan sunumların ardından Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu tarafından aşağıdaki kararlar alındı:
“Bitkisel üretimde salma sulama yöntemlerinden kaçınılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesine, İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planı adımlarının uygulanmasına, kurağa ve yüksek sıcağa dayanıklı yeni tescil edilen çeşitlerin çiftçi şartlarında üretiminin yaygınlaştırılması için, Araştırma Enstitüsü, yayımcı ve çiftçi bağının ve işbirliğinin güçlendirilmesine, meyvecilikte, kuraklığa dayanıklı az su tüketen anaç kullanımının yaygınlaştırılmasına, münavebeli ekim ve ürün rotasyonu uygulamalarının yaygınlaştırılmasına, toprakta bulunan suyun muhafazasını artıran toprak işleme ve arazi kullanım tekniklerinin yaygınlaştırılması, çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmesine,
yer üstü su depolama tesislerinin tamamlanması, yer altı su depolarının maksimum beslenme ile en yüksek seviyelerde tutulması için gerekli çalışmaların tamamlanmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.”

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
SİİFKE YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI
ANAMUR BELEDİYESİ’NDEN GAZİPAŞA ORMAN YANGININA ARASÖZ DESTEK
TOROSLAR’DA 2. ÜZÜM HASADI ETKİNLİĞİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI, ORMAN YANGINLARINDAKİ SON DURUMU PAYLAŞTI
ÇAMLIYAYLA İLÇE TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ, ÜRETİCİLERİN YANINDA
AHMET ARSLAN, AMASYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ OLARAK ATANDI
BÜYÜKŞEHİR’İN REFAKATÇİ EVİ, MERSİN’DE TEDAVİ GÖRENLERE VE YAKINLARINA GÜVENLİ BİR LİMAN OLDU
BÜYÜKŞEHİR, ‘SULAMA TANKERİ’ DESTEĞİYLE YETİŞTİRİCİYE CAN SUYU OLUYOR
VALİ TOROS, SİLİFKE ORMAN YANGININI YAKINDAN TAKİP EDİYOR
MERSİN'DE DÖRDÜNCÜ KATTAN DÜŞEN BEBEK YARALANDI

Mersin Haber ,Mersin