Üretici Soğuk Havaya Karşı Önlem Alıyor

İzmir’de, son iki gündür yaşanan kar yağışı ve soğuk hava üreticileri tedirgin ediyor. Ödemiş ilçesinde patates üreticileri, patatesleri korumak için tarlaların üzerini elyafla kapatıyor.

10 Nisan 2015 Cuma, 15:03
Üretici Soğuk Havaya Karşı Önlem Alıyor
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

İzmir’de, son iki gündür yaşanan kar yağışı ve soğuk hava üreticileri tedirgin ediyor. Ödemiş ilçesinde patates üreticileri, patatesleri korumak için tarlaların üzerini elyafla kapatıyor.
Ödemişli üreticiler, soğuk hava ve bazı bölgelerde yaşanan kar yağışı nedeniyle tedirgin olduklarını belirtti. Elyaf sisteminin yanı sıra ziraat mühendislerinin önerdikleri tarım ilaçlarını da yetiştirdikleri patatesler için kullanan üreticiler, tek dertlerinin patatesleri soğuk havaya karşı koruyabilmek olduğunu söyledi.
Üretici Muhterem Yılmaz, ocak ve şubat ayında ektiği patateslerin şuan gelişme ve dip yapma döneminde olduğunu belirterek "20 yıl aradan sonra bu bölgede nisan ayında kar yağdı ve hava soğuk gidiyor. Gece derece daha da düşüyor. Zirai don beklentisi söyleniyor. Biz de patatesler don ve soğuktan etkilenmemesi için elyafla örtüyoruz. Aynı zamanda ziraat mühendislerimizin önerdiği ilaçları kullanıyoruz. Tek hedefimiz şu günlerde olağanüstü derecede yaşanan soğuklardan ürünümüzü koruyabilmektir. Şuana kadar elyaf sisteminin dönümdeki maliyeti bize 250 TL idi. Bugün her üretici elyaf almak istediği için dönümde elyaf sisteminin gideri 350 TL’ye çıktı. Bizi üzen bir diğer konu bu oldu. Şuan metropollerde patatesin tezgahtaki fiyatı 5 TL’ye çıkmış vaziyette. Bu soğuklar daha sert olup patatesimiz zarar görürse Ödemiş ekonomisi de çöker. Bu yüzden tüm önlemleri almaya çalışıyoruz” dedi.
Üretici Yunus Çoban da, iki gün kar yağdığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kar dün gece ovaya yakın alanlara kadar indi. Hava soğuk ve gece saatlerinde don yapma ihtimali var. Ovada gördüğünüz gibi patatesler gelişme döneminde. Mayıs ayında sezon açılacak ancak bu hava ürünü olumsuz etkiliyor. Biz ürünü koruyabilmek için tarım ilacı atıyoruz. Elyaf bulduğumuz kadar satın alıp kökenin üzerine örtüyoruz.”
Üretici Aziz Yılmaz da, şöyle konuştu: “Geçen güz döneminde yağışlı hava ve don olayından sonra piyasada patates açığı var. Bugün tohumun kilosu 2.5 TL. Tezgahta patatesin kilo fiyatı 5 TL’ye kadar çıktı. Bu dönemde de patatesi don vurursa piyasadaki boşluk yükselecek ve insanlar pazardan patates almakta güçlük çekecektir. Biz üreticilerin de her geçen gün masrafı artmaktadır. Çok zor hava şartlarında üretim yapmaya çalışıyoruz. Büyük emek harcıyoruz. Bugün elyaf çarşıda kalmamış durumda. Aynı zamanda ilaç atıyoruz. Biz üreticiler de mağduriyet yaşamak istemiyoruz. 20 yıl önce nisanda hafiften kar yağmıştı. 20 yıl sonra yaşanan kar yağışı ve soğuk hava Ödemiş çiftçisini mağdur ediyor."
Üretici Ayşen Şen de, patatesleri korumak için geçen yıllardan kalma elyafı tarla üzerine örttüklerini belirterek "Patatesimizi soğuktan korumaya çalışıyoruz. Erik ve şeftali ağaçlarının birçoğunda da çiçeklenme zarara uğradı” dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
TARSUS'TA KARNE SEVİNCİ
Mersin Erdemli’de Gençlere Unutulmaz Karne Hediyesi
KAN VERDİLER, HAYAT KURTARDILAR
KAYMAKAM AVCI, ÖĞRENCİLERİN KARNE SEVİNCİNE ORTAK OLDU.
Gençler atığı sanata dönüştürdü, Mersin finalin adresi oldu
MİLLETVEKİLİ UYSAL, REKTÖR ÖZEN İLE GÖRÜŞTÜ
VALİ TOROS, MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. EROL YAŞAR İLE GÖRÜŞTÜ
MERSİN BAROSU HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU, PATİKÖY’Ü ZİYARET ETTİ
BÜYÜKŞEHİR’DEN TARSUS’UN DOĞU VE BATI GİRİŞ NOKTALARINDA PEYZAJ ÇALIŞMASI…
BÜYÜKŞEHİR’İN ENGELSİZ YAŞAM PARKI, ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREY VE AİLELERİNE SANATLA DESTEK OLUYOR

Mersin Haber ,Mersin