Bakanlıktan ‘Sebze Ve Meyvelerin Çamaşır Suyu İle Yıkanabileceği' Haberlerine İlişkin Açıklama

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceği yönündeki haberler üzerine, bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımını tavsiye etmediklerini açıkladı.

09 Nisan 2015 Perşembe, 15:51
Bakanlıktan ‘Sebze Ve Meyvelerin Çamaşır Suyu İle Yıkanabileceği' Haberlerine İlişkin Açıklama
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceği yönündeki haberler üzerine, bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımını tavsiye etmediklerini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde yazılı ve görsel basın ile internet medyasında yer alan “Sebze ve meyvelerin çamaşır suyu ile yıkanabileceğine” dair haberler yer aldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Çamaşır suları genellikle içeriğinde sodyum hipoklorit bulunduran solüsyonlardır. Sodyum hipokloritantimikrobiyal etki göstermesinden dolayı dezenfektan olarak kullanılmaktadır.
Klorlu bileşikler genellikle içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği (AB) söz konusu ürünlerin kontrolsüz kullanımında ciddi sağlık risklerine neden olabileceği, sodyum hipokloritinmutajenik etki gösterdiği, kullanımı sırasında diğer bazı organik maddelerle reaksiyona girerek tehlikeli yan ürünlerin oluşmasına neden olabileceği gibi risklerden dolayı meyve ve sebzelerin direkt olarak bu tür ürünlerle dezenfekte edilmesini önermemektedir.”
Türkiye’de piyasaya sunulan çamaşır sularının gıda ile temasa uygun ürünler olmadığı vurgulalanarak “Ürünlerin gerek bileşikleri gerekse konsantrasyonları farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu ürünlerin evlerde taze meyve ve sebzelerin yıkanmasında kullanımı Bakanlığımızca tavsiye edilmemektedir.
Evlerimize ulaşan şebeke suları yetkili makamlar tarafından klor ve klorlu bileşikler kullanılarak dezenfekte edildiğinden bakanlık olarak meyve ve sebzelerin bu sularla bolca yıkanmasını öneriyoruz. “

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Yeşil Vatan Şehidi Ali Tekerek Son Yolculuğuna Uğurlandı
Kaymakam Avcı, Kur’an Kursu Öğrencilerine Ödüllerini Verdi
Silifke'nin Ardından Anamur'da da Orman Yangını Başladı
Çamlıyayla Belediyesi’nden Yaşalmışlara Sağlık Taraması
Akdeniz’de Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programında Manevi Birliktelik Yaşandı
Albay Zorluoğlu, MTSO'yu Ziyaret Etti
Başkan Seçer, Yangın Bölgesinde!
Tarsus'ta Şahıs Evinde Ölü Bulundu
Mut'ta İnsansız Hava Aracı Faaliyete Başladı
Akdeniz'de Zabıta Ekipleri Bozulmuş Et Ele Geçirildi

Mersin Haber ,Mersin