Van'da ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü' Etkinliği

Van Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ nedeniyle broşür dağıttı.

07 Nisan 2015 Salı, 14:27
Van'da ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü' Etkinliği
-

Van Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ nedeniyle broşür dağıttı.
Halk Sağlığı İl Müdürü tarafından Cumhuriyet Caddesi üzerinde otizme dikkat çekmek amacıyla kurulan stantta broşür dağıtıldı. Burada bir açıklama yapan Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcısı Uzman Dr. İzzet Çeleğen, Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan’ın ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’, nisan ayının ise ‘Otizm Ayı’ olarak kabul edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda vatandaşlara otizm ile ilgili broşür dağıttıklarını söyledi. Dr. İzzet Çeleğen, otizmin yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıktığını ve yaşam boyu devam eden gelişimsel bir bozukluk olduğunu dile getirerek, “Uzmanlar otizmin sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor” dedi.
Otizmin gözlenebilen belirtilerinin olduğunu ve ailelerin bu konuda dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Çeleğen, “Bir çocuk başkaları ile göz teması kurmuyorsa, ismi söylendiğinde veya çağrıldığında dönüp bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, konuşmada yaşıtlarının gerisinde kalmışsa, gözleri sık sık bir şeye takılıp kalıyorsa, anlamsız gülme ve ağlama krizleri varsa, ellerini kanat gibi çarpma, parmak uçlarında yürüme, kendi çevresinde veya eşyalar etrafından dönme, sallanma, çırpınma şeklinde garip ve yineleyici hareketler yapıyorsa, o çocuk otizmli olabilir” diye konuştu.
Halk Sağlığı İl Müdürlüğü olarak Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Otizm Ayı’nda çeşitli farkındalık etkinlikleriyle kamuoyunu bilgilendirdiklerini dile getiren Çeleğen, “Bugün burada vatandaşlara otizmi anlatmak ve halka bu konuda bilgi vermek amacıyla toplandık. Bu kapsamda vatandaşlara broşür dağıtıp, otizmin sembolü olan mavi ışığı yakmak için boş bir zemin üzerine mavi boya ile el basıyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tarsus’ta Spor Camiasını Yasa Boğan Ölüm; Salih Bülbül Vefat Etti
Silifke'de Orman Yangınıyla İlgili 4 Şüpheli Tutuklandı
Prof. Dr. Büyükafşar, Uv Işığının Damar Gevşetici Sırrını Araştıracak
Müftü Akçay, Ayvagediği Yatılı Yaz Kur’an Kursu’nu Ziyaret Etti
Adana'da 3 Ayrı Noktada Orman Yangını Söndürüldü
Silifke'de Orman Yangınının Nedeni Kaynak İşçileri Çıktı
2025 Yılı Mısır Alım Fiyatları Belirlendi
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Obrucak Barajı'nın Açılışına Katıldı
Toroslar’da Okuma Yazma Kursunun Mezunları Sertifikalarını Aldı
Erdemli’de Altın Peşinde Hırsızlık Çetesi Bir Apartmana Dadandı

Mersin Haber ,Mersin