Ağız Kokusunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ağız kokusunun önüne geçebilmenin yolları konusunda bilgiler verdi.

01 Nisan 2015 Çarşamba, 11:13
Ağız Kokusunu Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
-

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, ağız kokusunun önüne geçebilmenin yolları konusunda bilgiler verdi.
Beslenme sonrasında ve sabah uyandığımızda oluşan ağız kokusunun, fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını ve bir hastalık belirtisi olmadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, bu gibi durumlar dışında meydana gelen ağız kokusunun diğer hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabileceğini ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlandığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların, şeker hastalığı (aseton kokusu gibi) ve karaciğer yetmezliği gibi birçok sistemik rahatsızlığın, ağız kuruluğunun, yetersiz ağız hijyeninin (dişleri düzgün fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak), tütün ve alkol ürünlerinin, dişeti hastalıkları ve diş çürüklerinin ağız kokusunun sebepleri arasında yer alabileceğini de sözlerine ekledi.
Patolojik nedenli ağız kokusu için diş hekiminin yönlendirmesi ile hastaların uygun tedaviyi olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, fizyolojik kaynaklı olarak meydana gelen ağız kokusunun önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken noktaları belirtti.
Karaduman fizyolojik ağız kokusunu önlemenin yollarını şöyle sıraladı: “ Gece yatmadan önce ve sabah kalkınca dişler mutlaka en az iki dakika fırçalanmalıdır. Dil yüzeyine yerleşen bakteriler, tükürük ve besinlerden gelen proteinleri ağız kokusunun sebebi olan bileşiklere parçalar. Bu nedenle mümkün olabildiği kadar dışarıya çıkarılan dilin arka kısmından başlayarak öne doğru süpürme hareketi ile dil fırçalanmalıdır. Ayrıca dil kazıyıcılarıyla da dil temizliği sağlanmaktadır. Ağız gargaraları tek başlarına ağız kokusunu önleyemezler. Özellikle alkol içeren gargaraların ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu artırabileceği ileri sürülmektedir. Diş fırçalama ve gargara işleminden sonra “diş ipi - diş arası fırçası” ile fırçalamaya destek olunmalıdır. Çinko içeren macunların, gargaraların ve sakızların kullanılması ağız kokusunu önleyebilir.”
Yrd. Doç. Dr. Burcu Karaduman, tüm bu aşamaları izleyen ancak yine de ağız kokusundan kurtulamayan kişilerin muhakkak halitosis merkezlerinde muayene olarak ağız kokusu nedenlerinin belirlenmesi gerektiğini eğer kişinin ağız kokusu nedeni patolojik nedenli ise diş hekimi tarafından ilgili branşlara yönlendirilebileceğini belirtti.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
MERSİN'DE TRAFİĞİ TEHLİKEYE ATAN SÜRÜCÜYÜ JANDARMA YAKALADI
TARSUS BELEDİYESİ’NDEN ANLAMLI KUTLAMA: ENGELLİLER HAFTASI VE ANNELER GÜNÜ BİRLİKTE KUTLANDI
KIYIDA ERKEK CESEDi BULUNDU
VALİ TOROS'UN EŞİ DUDU İREM TOROS'TAN HUZUREVİ ZİYARETİ
KAYMAKAM AKYÜZ, ANNELER GÜNÜ NEDENİYLE ŞEBİT ANNELERİNE ZİYARET
MERSİN'DE KAZA: 4 AĞIR YARALI
VALİ TOROS, ŞEHİT ANNE VE EŞLERİ İÇİN DÜZENLENEN ANNELER GÜNÜ ETKİNLİĞİNE KATILDI
BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, ÇÖLYAK HASTASI YURTTAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ
BÜYÜKŞEHİR’DEN ÖZEL ÇOCUKLARA DENİZ KEYFİ VE MÜZİK DOLU BİR GÜN
Vali Toros'tan Anneler Günü Mesajı

Mersin Haber ,Mersin