Geç Menopoz Kanser Riskini Arttırıyor

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Babar İlkit, menopoza erken girmek kadar, geç girmenin de zararlı olduğunu belirtti.

17 Mart 2015 Salı, 12:27
Geç Menopoz Kanser Riskini Arttırıyor
-

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Babar İlkit, menopoza erken girmek kadar, geç girmenin de zararlı olduğunu belirtti.
İdeal menopoz yaşının 48 ile 55 yaş arasında olduğunu kaydeden Özel Avrupa Hospital Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Babar İlkit, “Menopoza erken girmek kadar, geç girmenin de zararı vardır. Gecikmiş menopozun, vücutta dolaşan fazla östrojen ve progesteron hormonlarının etkisine bağlı kanser riskini belirgin olarak arttırdığı bilinmektedir. Gecikmiş menopoz özellikle meme rahim ve yumurtalık kanserlerine yol açabiliyor” dedi.
Menopoz sürecinde ilk belirtilerin adet düzenindeki bozukluklar olduğunu söyleyen Op. Dr. İlkit, “Menopozun tanısını koymak kolay. Kişinin hormon profiline hastanın adeti sırasında baktığımızda menopoz olup olmadığını öğrenebiliyoruz. Menopozun bir tedavisi yok. Menopoz kırk yaşın altında gerçekleşenler için bir hastalık. Kırk yaşın üzeri için doğal fizyolojik bir süreç olarak kabul ediliyor” diye konuştu.
“BİRÇOK DEĞİŞİKLİK OLUYOR”
Menopoz döneminde kadınlarda görülen birçok değişikliğin östrojen hormonuyla alakalı olduğuna değinen İlkit, “Menopozla birlikte, ilk adet gördüğü andan itibaren östrojenle yaşayan bir kadın birdenbire östrojensiz bir ortamda yaşamaya başlıyor. Özellikle ilk olan değişiklikler dış genital organlarda incelme, tüylenmenin azalması, vajina giriş kısmında daralma, cinsel ilişkide zorlanma, yumurtalıklarda küçülme olarak görünür. Özellikle idrar kesesinde esnekliğin azalmasına bağlı sık sık idrara gitme, idrar kaçırmalar veya idrar kaçırmaların sıklığının artması, üretra denilen dış alandaki kuruluk olması yanmaya neden olur” ifadelerini kullandı.
Dr. İlkit, ayrıca menopoz döneminde, memelerde küçülme ve sarkma, ciltte kırışıklıklar, deri esnekliğinin azalması ve saçlarda dökülme gibi problemlerin ortaya çıkabileceğini belirtti.
Menopozu etkileyen birçok çevresel faktör olduğunu ama en önemli etkeninin kişinin genetik yapısı olduğuna değinen İlkit, “Aşırı stres, sigara kullanımı gibi nedenler veya trioid bezi fonksiyon bozukluğu ve benzeri hastalıklar menopoz süresini etkiliyor. Ama en önemli etken genetik yapınız yani annemizin, ablamızın, teyzemizin menopoza girme yaşı bizim ortalama menopoza girme yaşımızı belirliyor” dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
VALİ TOROS, ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI’NDA DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPTI
TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ’DAN SANAYİ BÖLGESİ ÇAĞRISI
BÜYÜKŞEHİR VEKTÖRLE MÜCADELEYİ DİJİTAL TAKİBE ALIYOR
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘11. DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE İNSAN ODAKLI LİDERLİK ZİRVESİ’
AKDENİZ'DE 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
MERSİN ÜNİVERSİTESİ'NDE İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ TÖRENLE MEZUN OLDU
Yenişehir’deki Silahlı Saldırı Anı Kamerada!
BAŞKAN KOÇAK, VALİ TOROS'UN BAŞKANLIĞINDAKI TEKNOPARK TOPLANTISINA KATILDI
Mersin’in Yeni Simgesi: Nerissa İle Şehirde Ayrıcalıklı Bir Yaşam Başlıyor
Bölge Müdürü Ataş’tan Helikopter Ekibine Ziyaret

Mersin Haber ,Mersin