
Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan ortak çalışmayla öğretmenlere, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı semineri verildi.
Gazi Osman Paşa Lisesi konferans salonunda Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi görevlilerinden Gündüz Açıkgöz, henüz ergin olmamış hylomma soyuna ait kenelerin, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri aldığını, ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırdığını kaydetti. KKKA hastalığı belirtilerinin ’ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kanama, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar’ olduğunu ifade eden Açıkgöz, kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranması gerektiğini belirterek, “Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Kene ne kadar erken vücuttan uzaklaştırılırsa virüsün bulaşma riski o kadar düşer” dedi.
Öğretmenlere bu anlamda büyük görev düştüğünü ifade eden Açıkgöz, çocukların bu konuda bilinçlendirilerek ailelerde duyarlılığın artırılabileceğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.