Uludağ Elektrik Eski Genel Müdürü Durali Ferik

Bürokrasinin ayak diretmesinden dolayı yapılamayan birçok çalışmanın olduğunu ifade eden AK Parti Bursa milletvekili aday adayı Uludağ Elektrik eski genel müdürü Durali Ferik, rüzgardan elektrik üretim potansiyelinin 58 bin megawaat seviyesinde olduğunu, ama şu anda sadece 5 bin megawaatlık yatırımı..

03 Mart 2015 Salı, 20:25
Uludağ Elektrik Eski Genel Müdürü Durali Ferik
-

Bürokrasinin ayak diretmesinden dolayı yapılamayan birçok çalışmanın olduğunu ifade eden AK Parti Bursa milletvekili aday adayı Uludağ Elektrik eski genel müdürü Durali Ferik, rüzgardan elektrik üretim potansiyelinin 58 bin megawaat seviyesinde olduğunu, ama şu anda sadece 5 bin megawaatlık yatırımın yapıldığını söyledi.
AK Parti milletvekili aday adayı Durali Ferik, yüzde 6 civarında elektrik tüketim artışı olduğunu söyledi. 2014 yılında 248 milyar kilowatsaat tüketilen elektriğin yüzde 45’ini doğalgazdan üretildiğini belirten Ferik, doğalgazın yüzde 98’inin ise ithal edilmesinin altını çizdi. AK Parti’den önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde bu ithalatı yapmak mecburiyetin olunduğunu belirten Ferik, "Türkiye’nin kullanılabilir hidroelektrik potansiyeli ise elektriğin ancak yüzde 26’sını karşılıyor. Bir aksilik olmaz ise yüzde 6 elektrik kullanım artışı devam edecek. Türkiye yeni enerji santrallerini devreye sokmak mecburiyetindedir. Doğalgazdan temini yüzde 30 altına düşürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de şu anda tüketilen elektriğin 1.5 katı kadar yani 350 milyar kilowaat saat güneş den yıllık üretim imkanı var. 2014 yılında ise güneşten üretilen elektrik ise istatistiklere girebilecek kadar değil" dedi.
"GÜNEŞİN ENERJİSİNİ HAREKE GEÇİRMELİYİZ"
Güneş potansiyelini harekete geçirmek için 2005 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim için kanun çıkartıldığını hatırlatan Ferik, "Bu kanundan sonra teşvikler verildi. 2013 yılında ise 6446 sayılı kanunla hukuki alt yapıyı yönetmelikleri dahi oluşturuldu. Şu anda eylem zamanıdır. Muğla’dan Hakkari’ye kadar olan elektrik potansiyelini harekete geçirmek için yeterli miktarda tarım yapılamayan alanımız var. Enerji Bakanlığı güneş enerjisi için arazileri temin edecek, elektrik alım garantisi ile üreticilere tahsis edilecek. Üreticiler de 8 centte, satacağım diyerek bu arazilerin üzerine tesislerini kurup 20 yıl süre ile işletecek. Enerjide dışa bağımlılık azalıp, ucuza elektrik temin edilecek" diye konuştu.
Almanya’da yıllık güneşlenme süresinin bin 200 ile bin 800 saat arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Ferik, "Türkiye’de ise bin 900 ile 2 bin 860 saat arasında değişmektedir. Buna karşılık Almanya’nın 38 bin megaawaat kurulu gücü varken Türkiye’nin ise sadece 100 megawaat kurulu gücü bulunuyor. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi için gerekli olan hamlede, tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Rüzgardan elektrik üretim potansiyelimiz 58 bin megawaat seviyesindedir. Bu ekonomik yatırım yapılabilir potansiyeldir. Şu anda sadece 5 bin megawaatlık yatırım yapıldı. Bu sahada da bol yatırım imkanı vardır. 2023 vizyonunda Türkiye, 1 trilyon dolar gayri safi milli hasıla oluşturmak zorundadır" diye kaydetti.
TARIM İŞLETMELERİ ENERJİ ÜRETMELİDİR
Sera ve hayvancılık çatılarında güneş paneli olması gerektiğini belirten Ferik, "Güney’da Akdeniz’de sera, doğu da ise yoğun olarak hayvan barınakları var. Tip projelerle bunların çatılarında kurdurulacak güneş panelleri ile hem işletmelerin elektrik ihtiyaçları bedava karşılanacak, diğer taraftan 10 yıl alım garantisi ile fazla elektriği de dağıtım şirketlerine satabilecekler. Bu elektriğin satış fiyatı ise 13.3 cent gibi yüksek bir seviyeden olacaktır" dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolü Tanıtım Toplantısı Tarsus TSO’da Gerçekleştirildi
VALİ TOROS, AVUSTURYA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ GABRİELE JUEN VE BERABERİNDEKİ HEYET İLE GÖRÜŞTÜ
VALİ TOROS BAŞKANLIĞI'NDA GÜVENLİK VE ASAYİŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TARSUS 'TA SEYİR HALİNDEKİ ARAÇTA YANGIN
ERDEMLİ'DE ORMAN YANGINI
TARSUS BELEDİYESİ'NDEN YAŞAMA DOKUNAN HİZMET
Tarsus Amerikan Kültür Kids okulunda aylardır süren skandal iddiaları doğru mu?
Fazıl Say Konserinde Tepki Çeken Uygulama: "Sahneye Sandalye Atıp En Önü Kapladılar"
Tarsus Ticaret Borsası’ndan İngilizce Dil Eğitimine Önemli Destek!
MEZİTLİ'YE 150 YATAK KAPASİTELİ DEVLET HASTANESİ

Mersin Haber ,Mersin