Hatay'da Havuç Hasadı Sancılı Başladı

Tat ve aroma olarak Türkiye’nin en iyi havucunun yetiştiği Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, sancılı bir hasat süreci yaşanıyor. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliği, tarlaların icarına verilen miktarın yükselmesi havuç üreticisini bu yıl sıkıntılı günler geçirmeye itiyor.

02 Mart 2015 Pazartesi, 05:00
Hatay'da Havuç Hasadı Sancılı Başladı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Tat ve aroma olarak Türkiye’nin en iyi havucunun yetiştiği Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde, sancılı bir hasat süreci yaşanıyor. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliği, tarlaların icarına verilen miktarın yükselmesi havuç üreticisini bu yıl sıkıntılı günler geçirmeye itiyor.
Yılda ortalama 25 bin dönüm alanda ekilen ve elde edilen 80 bin ton havuçla Türkiye’nin en çok havuç üretimi yapılan ilçesi konumunda olan Kırıkhan’da, bu yıl da havuç hasadı sıkıntılarla birlikte yapılıyor. Maliyetlerin yükselmesi nedeniyle geçen yıllara nazaran daha az bir alanda ekimi yapılan havuç, üreticinin yüzünü bir türlü güldürmüyor. İşçi, paketleme ve nakliye masraflarıyla giderleri iyice artan havuç üreticileri, tarlada mahsur kalan traktörleri kurtarmak için de en az 5 traktörle hasat yapılan alana gitmek zorunda kalıyor. Tarlaya giden 5 traktörün günlük maliyeti üreticiye yaklaşık 3 bin liraya mal oluyor. Tüm bunları hesaplayınca havuç üreticisinin geliri büyük oranda düşüyor.
IŞİD’le YPG güçlerinin büyük çatışmalar yaşadığı Kobani’deki çatışmalardan kaçarak Kırıkhan’a gelen Kobanilililer, havuç tarlalarında çalışıyor. Memleketlerindeki savaşın bitmesini bekleyen işçiler, burada yaşamak için paraya muhtaç olduklarını, çok zor şartlar altında olsa da ekmek parası için çalışmaya başladıklarını belirtiyor.
Kobani’deki çatışmalardan kaçarak Kırıkhan’da havuç tarlasında çalışmaya başlayan Mesut Xerdan yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
"Biz Kobani’den buraya gelmek zorunda kaldık, çünkü memleketimizde çok büyük bir savaş vardı, can güvenliğimizi düşünerek kaçtık. Ancak burada yaşamak ve ailemizi geçindirmek için çalışmak zorundayız bu nedenle de havuç tarlalarında çok zor şartlar altında, çamur deryasında iş yapmaya çalışıyoruz. Ekmek paramızı böyle kazanıyoruz, savaş bitti ancak hala IŞİD tehlikesi devam ediyor. Bizde korkudan evlerimize dönemiyoruz, tek düşüncemiz biran önce evimize dönebilmek".
Bu yıl bekledikleri ürünü alamadıklarını üstelik maliyetlerin de iyice arttığını söyleyen havuç üreticisi Mehmet Kaya, "Biz her yıl belli oranda havuç üretimi yapıyorduk, ama geçtiğimiz yıldan bu yana ekim yaptığımız alanı iyice azalttık, çünkü giderlerimiz oldukça fazla, ancak havucun kilogramını tarlada 75 kuruşa satabiliyoruz. Bu fiyata baktığımızda bizim için hiç de güzel bir rakam değil, en azından kilogramı 1 lira olsa maliyetini kurtaracak. Üstelik havuçta destekleme primi de yok, bu da bizim en büyük dezavantajımız. Yetkililerden tek isteğimiz gübre ve mazot fiyatlarını uygun bir rakama çekmeleri" diye konuştu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Çakır: "mersin’de Oluşan Güçlü Lobi Ankara’da da Sürmeli"
BAŞKAN YILDIRIM'DAN, TEDAVİ GÖREN DOKUCU'YA ZİYARET
DRİFT YAPAN 4 ARACA CEZA
KAYMAKAM TOPSAKALOĞLU, YANGIN BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU
BAŞKAN YILDIRIM'DAN, TÜM EMEKLİLER DERNEĞİNE "EMEKLİLER GÜNÜ" ZİYARETİ
KAYMAKAM AVCI'DAN YÖRÜKLERE ZİYARET
Bir Tarafı Yaparken, Bir Tarafı Tahrip Ediyorlar
MERSİN'DE 857 ŞAHIS YAKALANDI, 1521 ARAÇ TRAFİKTEN MEN EDİLDİ
Mersin, Çin’le Temaslarını Artırıyor
TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR, YARIN TARSUS'A GELİYOR

Mersin Haber ,Mersin