Desktop sürüme geç

Bozuk Çene Yapısı Ve Çapraşık Dişler Kişinin Sosyal Hayatını Olumsuz Etkiliyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yener Çam, özellikle gençlerin psikolojilerinin bozulmasına dahi sebep olan diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini bildirdi.

27 Şubat 2015 Cuma, 14:11
Bozuk Çene Yapısı Ve Çapraşık Dişler Kişinin Sosyal Hayatını Olumsuz Etkiliyor
2015-02-27 14:11:00 -

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yener Çam, özellikle gençlerin psikolojilerinin bozulmasına dahi sebep olan diş yapısındaki bozuklukların tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini bildirdi.
Günümüzde uygulanan alternatif tedavilerle çocukluktan yetişkinliğe kadar her yaştan hastanın tedavi edilebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yener Çam, diş çene yapısının kişinin dış görünüşü ve gülümsemesi üzerinde oldukça etkisi bulunduğunu söyledi.
Diş bozukluğu problemlerinin, çene anomileri, diş pozisyon düzensizlikleri ortodontik tel tedavisi gerektiren durumlar olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çam, "Diş teli gerekirse erken yaşta takılır. Süt dişlerin yerine daimi dişlerin çıkmaya başlamasından sonra problem varsa ortaya çıkmaya başlar. İşte bu dönemde yapılan takip ve kontrollerde, çene darlığı veya diş düzensizlikleri saptanırsa, sorunu çözmek için erken dönemde yani 7 yaşında müdahalede bulunulabilir. Kontroller sıklaştırılır. Bu kontroller ve tedaviler 11-12 yaşına kadar daimi diş sürme tamamlanmasına kadar devam eder. Bu yaşa kadar önleyici tedavilerle sorun çözülmezse düzeltici tedavilere gireriz. 11-12 yaşa kadar olan karma dişlenme döneminde bir takım ufak tefek düzensizlikler olabilir. Bu dönemde önleyici bir takım apoyelerle müdahale edebilir.Daimi dentisyona geçiş aşaması tamamlandıktan sonra problemin boyutu da ortaya çıkar. 12 yaşından sonra genelde hastalar bilinçlenip bu konuda gelirler. Ergenlik çağında hastalara çoğunlukla sabit tel tedavisiyle müdahale ederiz.
Erken yaşta yapılan tedaviler daha etkindir. Yaş ilerledikçe yapılan tedavilerin sınırları daralmaktadır. Dokuların kabul edeceği fizyolojik sınırları zorlamamamız gerekiyor. Yani gençlerde yaptığımız tedavileri ileri yaşlarda daha sınırlı bir şekilde yaparız" dedi.
Ortodonti tedavinin ise, dişlerin çok yavaş hareket edip ayda 1-1,5 mm hareket etmesi nedeniyle ortalama 2 yıl sürdüğünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Çam, diş hareketinin de tel takıldıktan sonra 3 hafta içinde başladığını belirtti.
Problemin boyutuna ve şekline göre tedavi sürecinin değişebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çam, "Her hastanın tedavisi kişiye özel olduğu için 2 yıldan fazlada olabilir. Bu problemin boyutuna göre değişir. Öyle hastalarımız var ki 1,5 yılda da problem ortadan kalkıyor 3 yılda da" diye konuştu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin Tarsus Demirkapı Civarında Silahlı Olay
BÜYÜKŞEHİR OTİZM MERKEZİ’NDE ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
TOROSLAR’DA SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ: MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ MAHALLELERDE
Tarsus TSO ve Wyndham Tarsus St. Paul Otel Arasında İndirim Protokolü İmzalandı
Akdeniz Belediyesi'nden “Güçlü Çocuklar Güçlü Aileler: Psikolojik Sağlamlık Yolculuğu” Semineri
MERSİN ESOB BAŞKANI SARI, BAŞKAN YARDIMCISI SAYIM İLE GÖRÜŞTÜ
ANTEPLİOĞLU, MÜDÜRLERLE BİRARAYA GELDİ
BÜYÜKŞEHİR’DEN YILIN 12 AYI İLAÇLAMA ÇALIŞMASI
TOROSLARDA “SIFIR ATIK” EĞİTİMİ
GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ’NDEN MERSİN’E ZİYARET

Mersin Haber ,Mersin