Kadavradan organ bağışı yüzde 22 arttı

Kadavradan organ bağışı yüzde 22 arttı

18 Şubat 2015 Çarşamba, 11:44
Kadavradan organ bağışı yüzde 22 arttı
-

Kadavradan organ bağışı yüzde 22 arttı

- Organ naklinin büyük kısmının canlı vericiden yapıldığı Türkiye'de, son yıllarda yürütülen çalışmalarla kadavradan bağış sayısı yükseldi

- Son 3 yılda beyin ölümü tanısı yüzde 40, kadavradan organ bağışı ise yüzde 22 artış gösterdi

- İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Bayrakcı: "Hedefimiz Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kadavradan organ nakillerinin çoğalması"

İZMİR - RAMAZAN ERCAN - Organ naklinin büyük kısmının canlı vericiden yapıldığı Türkiye'de son yıllardaki çalışmalarla beyin ölümü tanısı ve kadavradan bağışı sayısı önemli oranda artış gösterdi.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, 2011 yılında bin 291 olan beyin ölümü tanısı 2012'de bin 478'e, 2013'de bin 709'a 2014'de ise bin 810'a yükseldi. Beyin ölümü tanısı 3 yılda yüzde 40 arttı.

Avrupa'nın aksine organ nakillerinin büyük kısmının canlı vericiden yapıldığı Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmalarla kadavradan organ bağışı sayısında da ciddi artış yaşandı.

2011'de 333 olan kadavradan organ bağışı, 2012'de 345'e, 2013'de 379'a, 2014'de ise 407'ye yükseldi. 2011'den bu yana kadavradan organ bağışı ise yüzde 22 yükseldi.

- Nakillerin yüzde 70'i canlı vericiden

İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Hakan Bayrakcı, Türkiye'de organ nakillerinin yaklaşık yüzde 70'inin canlı vericiden yüzde 30'unun ise kadavradan yapılan bağışlarla gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu oranların Avrupa'da tam tersi bir durumda olduğunu, kendilerinin de yaptıkları çalışmalarla İzmir'i bu seviyeye yükseltmek istediklerini ifade eden Bayrakcı, İzmir'de 2013'de 211 olan beyin ölümü tanısının geçen yıl 247'ye, yine aynı dönemde 62 olan kadavradan organ bağışı sayısının ise geçen yıl 84'e yükseldiğine işaret etti.

Organ bağışının önemiyle ilgili yılın her döneminde farklı etkinlikler düzenlediklerini, müftülükler aracılığıyla cemaate verilen vaazlarla bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını, öğretmenlere, öğrencilerle, imam ve müezzinlere çeşitli konferanslar düzenlediklerini anlatan Bayrakcı, "Amacımız organ bağışını özendirmek. Organ bağışının ne kadar önemli olduğunu göstermek. Hedefimiz Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kadavradan organ nakillerinin çoğalması. Sağlık Bakanlığımız da biz de bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Organlar toprak değil can olsun istiyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Ramazan Ercan
Yayınlayan: Hayrullah Saruhan

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mut'ta Orman Yangınlarıyla Mücadele Toplantısı
Tarih, Doğa ve Spor Coğrafyasında Sağlık Emin Ellerde
YOL KAPATAN SÜRÜCÜLERE AĞIR PARA CEZASI GELİYOR
BAŞKAN SEÇER’DEN ‘19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’ MESAJI
BAŞKAN BOLTAÇ’TAN, 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLAMA MESAJI
MERSİN SOLİ'DE DALGALI DENİZE GİREN 1 KİŞİ BOĞULDU
BAŞKAN SEÇER, ‘4. ULUSLARARASI KİLİKYA ULTRA MARATONU’NUN STARTINI VERDİ
MÜDÜR ATEŞ, DOLUDAN ZARAR GÖREN BÖĞRÜEĞRİ KÖYÜ'NDE İNCELEMELRDE BULUNDU
Müftü Akçay, Genç Çiftin Resmi Nikâhını Kıydı
MERSİN AKDENIZ'DE MOTORSİKLET KAZASI: 1 YARALI

Mersin Haber ,Mersin