Desktop sürüme geç

Çin'de iş gücünün kentlere göçü kolaylaşıyor

Çin'de iş gücünün kentlere göçü kolaylaşıyor

16 Şubat 2015 Pazartesi, 11:40
Çin'de iş gücünün kentlere göçü kolaylaşıyor
2015-02-16 11:40:00 -

Çin'de iş gücünün kentlere göçü kolaylaşıyor

- Ülkede eğitim, sağlık ve barınma gibi sosyal haklar çerçevesinde kentli ile kırsal halkı ikiye bölen ikamet kayıt sisteminde değişikliğe gidilecek

(Fotoğraflı)

PEKİN - Çin'de özellikle kırsal kesimden kentlerde çalışmaya gelen göçmen işçilerin şehirlerdeki sosyal haklardan yararlanmasını sağlayan engeller ortadan kaldırılıyor.

Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkede en büyük sosyal sorunlardan biri olarak kabul edilen ve kentliyle, kırsal kesimde yaşayanların sosyal haklarında sınırlamaya sebep olan ikametgah kayıt sistemi "hukou"da ikametgah belgelerinin değiştirilerek, kalıcı olmasını sağlayacak düzenlemenin onaylandığı belirtildi.

Ülkedeki göçmen işçilerin resmi olarak çalışmak ve yaşamak için gittiği şehirde geçici ikametgah belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. Ancak geçici ikametgah belgesine sahip göçmen işçiler, uygulanan hukou (oturum sistemi) nedeniyle büyük şehirlerdeki sağlık, eğitim gibi birçok sosyal imkandan faydalanamıyor. Dolayısıyla göçmen işçiler her yıl "evlerini sırtlarında taşıyarak" kendi bölgelerinde iş bulma umudu taşıyor.

Yetkililer, ülkede kırsaldan kente çalışmak için gelen göçmen işçilere uygulanan ve birçok sosyal haktan mahrum bırakan geçici ikametgah sisteminin bugünün koşullarına uygun olmadığını ifade etti.

Bu yeni düzenlemeyle kalıcı ikametgaha sahip işçilerin, sosyal haklar açısından kentlerde yaşayanlarla aynı imkanlara sahip olacağı belirtilirken, beş yıl boyunca vergisini düzenli ödemeleri durumunda "göç ettikleri bölgelerde" ev ve araba da satın alabilecekleri kaydedildi.

Diğer yandan bu sayede toplumdaki eşitsizliği ortadan kaldırmanın amaçlandığı ve önümüzdeki 5 yıl içinde 100 milyondan fazla kişinin kentlere yerleşmesine destek olunacağı belirtildi.

Ülkede mevcut sistemde, kırsal kesimde yaşayanların büyük şehirlerde yaşayabilmek ve çalışabilmek için makul gerekçeler sunması gerekiyor. Büyük kentlerde ikamet kayıt sistemi sıkı kontrol altında tutulurken, en katı kuralların başkent Pekin'de uygulandığı biliniyor.

Muhabir: Mahmut Atanur
Yayınlayan: Ali İhsan Çam

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
VALİ TOROS'TAN, MERSİN İDMANYURDU'NA HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ
MERSİN'DE YÖRÜKLERİN GÖÇ YOLLARI DÜZENLEDİ
TARSUS'TA BİTKİ KORUMA BAYİLERİ BİLGİLENDİRİLDİ
MÜDÜR KARADAĞ'DAN, MÜDÜR ŞAHİN'E ZİYARET
MÜDÜR ŞAHİN, ÇAMLIYAYLA ÜRETİCİ KADINLAR DERNEĞİ’NİN STANDINI ZİYARET ETTİ
MERSİN'DE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ MÜCADELESİ ULUSAL EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI TOPLANTISI
"Mersin, Suriye’nin Yeniden Yapılanmasında En Aktif Oyunculardan Biri Olacak"
VALİ TOROS "MERSİN'DE 231 MİLYAR 205 MİLYON 342 BİN TL BEDELLİ 469 PROJE YÜRÜTÜLÜYOR"
SEÇER “BU MÜCADELE DEMOKRASİ MÜCADELESİ
BÜYÜKŞEHİR ‘ARATOS MATEMATİK EVİ’ ÖĞRENCİLERE MATEMATİĞİ SEVDİRİYOR

Mersin Haber ,Mersin