''45 günde kesime gönderilen piliçler zararlı değil''

''45 günde kesime gönderilen piliçler zararlı değil''

16 Şubat 2015 Pazartesi, 11:34
''45 günde kesime gönderilen piliçler zararlı değil''
-

"45 günde kesime gönderilen piliçler zararlı değil"

- Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atasever:

"Tavukların 40-45 gün gibi kısa sürede hormon verilerek geliştirildiği, kesime hazır hale getirildiği tartışmaları var. Tavukların piliç olarak tüketime sunulacak hale gelmesi hormon ve antibiyotik kullanımı gibi sebeplerle değil. Bunlar tavukların ırk özelliğinden kaynaklanıyor"

(Fotoğraflı)

ERZURUM - ZEHRA MELEK ÇAT - Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, tavukların 45 gün gibi bir sürede hormon verilerek geliştirildiği ve kesime hazır hale getirildiği tartışmalarına ilişkin, "Tavukların piliç olarak tüketime sunulacak hale gelmesi hormon ve antibiyotik kullanımı gibi sebeplerle değil. Bunlar tavukların ırk özelliğinden kaynaklanıyor" dedi.

Atasever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de et denildiği zaman kırmızı etin akla geldiğini ancak tavuk etinin beslenme açısından uygun bir gıda olduğunu belirtti.

Tavuk etinin de besleyici özelliği bulunduğunu vurgulayan Atasever, "Halk sağlığı ve beslenme açısından ihtiyaç duyulan bir et türüdür. İçerdiği proteinler, özellikle B12, B6 gibi vitaminler yönünden zengindir. İnsanların beslenme ihtiyaçlarını karşılaması açısından önemli. Kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyonu olan insanlar için diğer hayvansal yağların tüketiminin problemli olması durumunda uygun besinler arasında sayılabilir. Üstelik çok ekonomiktir" diye konuştu.

Atasever, Türkiye'deki tavukçuluk sektörünün dünyayla rekabet edebilecek düzeyde olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Üzerinde çok spekülasyonların olduğu tavuk etinin, uygun koşullarda saklanması ve tüketilmesinin sağlık açısından hiçbir sakıncası yoktur. Tavukların 40-45 gün gibi kısa sürede hormon verilerek geliştirildiği, kesime hazır hale getirildiği tartışmaları var. Tavukların piliç olarak tüketime sunulacak hale gelmesi hormon ve antibiyotik kullanımı gibi sebeplerle değil. Bunlar tavukların ırk özelliğinden kaynaklanıyor. Etçi amaçla yetiştirilen tavuklar kısa sürede olgunluğa ulaşıyor ve kesime sevk ediliyor. Bunların sağlık açısından hiçbir zararı yoktur ve tüketime uygun besinlerdir."

Tavuk etinin kanser yaptığı, sağlığa zarar verdiği gibi tartışmaların da bilim dışı olduğuna değinen Atasever, firmaların çok sıkı bir şekilde denetlendiğini dile getirdi.

Atasever, Türkiye'de tavuk eti tüketiminin Avrupa ortalamasının altında olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ucuz ve kaliteli bir protein kaynağı olması dolayısıyla tavuk etinin tüketiminin arttırılması teşvik edilmeli. Tavuk eti çok farklı lezzetlere dönüştürülebilir. Özellikle çocukların zihinsel ve fiziksel gelişmeleri açısından hayvansal proteinler önemli. Çeşitli sporlarla, reklamlarla halkı bilinçlendirip hayvansal protein tüketimini artırmalıyız. Bilinçsizce yapılan spekülasyonlar sanayiciye zarar verdiği gibi daha da önemlisi halkın beslenmesini olumsuz etkiliyor."

Dondurulmuş tavukların, çözüldükten sonra yeniden dondurulmaması gerektiğini anlatan Atasever, "Tekrar dondurulması zehirlenmelere yol açabilir. Kullanılan mutfak eşyalarının da temiz olması gerekir. Tavuk için en uygun yöntem haşlamadır ama ızgara yapılacaksa da iç noktalara ısının girmesi sağlanmalıdır. Tüketilmeyen tavuklu yemeklerin daha sonra ısıtılıp tekrar tüketilmesi de yeterince ısıtma işlemi yapılamadığı için sakıncalıdır" ifadelerini kullandı.

Atasever, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tavuk üretimine önem verdiğini bildirerek, ambalajsız satışın, daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması ve tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi amacıyla yasaklanacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Zehra Melek Çat
Yayınlayan: Levent Harman

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tarsus'ta TÜBİTAK Bilim Fuarları Festivali
BAŞKAN SEÇER, EĞİTİME KALICI ESER KAZANDIRAN ‘HAYIRSEVERLERLE BULUŞMA PROGRAMI’NA KATILDI
TARSUS'TA BAĞIMLILIKLA MÜCADELE TOPLANTISI
KADINLAR ÜRETMEYE, MERSİN GÜÇLENMEYE DEVAM EDİYOR
MİLLETVEKİLİ UYSAL TARSUS'TA...
TARİHE, DOĞAYA VE KÜLTÜRE YOLCULUK: KİLİKYA YOLU TANITIM YÜRÜYÜŞLERİ SÜRÜYOR
MERSİN VE HATAY KENT KONSEYLERİ, ‘KARDEŞ KENT KONSEYİ’ OLDU
AVUSTURYA BÜYÜKELÇİSİ JUEN'DEN, MERSİN TSO'YA ZİYARET
Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolü Tanıtım Toplantısı Tarsus TSO’da Gerçekleştirildi
VALİ TOROS, AVUSTURYA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ GABRİELE JUEN VE BERABERİNDEKİ HEYET İLE GÖRÜŞTÜ

Mersin Haber ,Mersin