Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna'daki gelişmeler

11 Şubat 2015 Çarşamba, 16:33
Ukrayna'daki gelişmeler
-

Ukrayna'daki gelişmeler

- Petro Poroşenko: "Ukrayna ve Avrupa Birliği, Minsk zirvesinde her hangi bir ön koşul ileri sürmeden ateşkesin sağlanması konusunda ortak tutum sergileyecektir"

- "Saldırganın sorumsuzca hareketlerinin doğudaki gerginliğin daha da tırmanmasına neden olması durumunda ben, kabine ve parlamento ülke genelinde sıkıyönetim ilan etmeye hazırız"

KİEV - Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bugün düzenlenecek Minsk zirvesinde, ülkesi ve Avrupa Birliği'nin (AB) herhangi bir ön koşul ileri sürmeden ateşkesin sağlanması konusunda ortak tutum sergileyeceğini söyledi.

Poroşenko, Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenecek zirve öncesi Bakanlar Kurulunda yaptığı konuşmada, zirvede, Ukrayna ile AB'nin herhangi bir ön koşul ileri sürmeden ateşkesin sağlanması konusunda ortak tutum sergileyeceğini ve bu konuda ısrar edeceğini vurguladı.

Poroşenko, saldırganın sorumsuzca hareketlerinin doğudaki gerginliğin daha da tırmanmasına yol açması durumunda, kendisinin, kabine ve parlamentonun ülke genelinde sıkıyönetim ilan etmeye hazır olduğunu ifade etti. "Biz (doğuda) düzenin sağlanmasını, işgalci silahlı kuvvetlerin Ukrayna topraklarını terk etmelerini istiyoruz" diyen Poroşenko, zirvede heyetlerinin Ukrayna'nın savunması için gereken herşeyi yapacağını kaydetti.

Poroşenko, Ukrayna'nın "hem barışa, hem de ülkenin savunmasına hazırlıklı olması gerektiğini" vurguladı.

- Üniter devlet vurgusu -

Yetkilerin yerel yönetimlere verilmesinin federe bir yapıyla bağlantısı olmadığını kaydeden Poroşenko, "Ukrayna, üniter devlet olmuştur. Şu anda da böyledir ve böyle kalacaktır" dedi.

Poroşenko, komşu ülkenin federe yapı konusunu ısrarla Ukrayna'ya getirmek istediğini vurgulayarak, "Federasyon (yapısı), Ukrayna topraklarında yaşayamayacak bir tohumdur" ifadesine yer verdi.

Yetkilerin yerel yönetimlere verilmesinin ulusal güvenlik, savunma, insan hak ve özgürlükleri, yolsuzlukla mücadele, toprak bütünlüğü ve dış politika konularını etkilemeyeceğini kaydeden Poroşenko, "Ukrayna'da yerel yönetimlere bağlı askeri birlikler olmayacaktır" dedi. Poroşenko, bu süreçte ülkeyi parçalanmaya götürecek ayrılıkçı davetlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Poroşenko, silahlı kuvvetlerin düzenlediği karşı operasyonlarla savaş hattının Minsk memorandumunda öngörülen noktaya kadar götürüldüğünü kaydederek, bu operasyonların silahlı çatışmaların yeniden arttığı şeklinde nitelendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Ukraynacanın ülkedeki tek devlet dili kalacağını ve halkın yüzde 80'inin bunu tek devlet dili olarak gördüğünü belirten Poroşenko, ülkede bölgesel dillerin korunmasını güvencesi altına alacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: Bahtiyar Abdukerimov
Yayınlayan: Ali İhsan Çam

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
ERDEMLİ'DE ORMAN YANGINI
TARSUS BELEDİYESİ'NDEN YAŞAMA DOKUNAN HİZMET
Tarsus Amerikan Kültür Kids okulunda aylardır süren skandal iddiaları doğru mu?
Fazıl Say Konserinde Tepki Çeken Uygulama: "Sahneye Sandalye Atıp En Önü Kapladılar"
Tarsus Ticaret Borsası’ndan İngilizce Dil Eğitimine Önemli Destek!
MEZİTLİ'YE 150 YATAK KAPASİTELİ DEVLET HASTANESİ
BAŞKANVEKİLİ UYAN, MAHALLE MUHTARLARIYLA BİRARAYA GELDİ
SEÇER AİLESİ ‘MEZİTLİ ÇOCUK KAMPÜSÜ’NÜ ZİYARET ETTİ
BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, ‘SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI 43. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ’ KUTLAMA PROGRAMINA KATILDI
SİLİFKELİ KADINLARIN YENİ BULUŞMA NOKTASI; ATAKENT KADIN ATÖLYESİ

Mersin Haber ,Mersin