Atatürk'ün Erdemlililerle Sohbetinin 90. Yılı Törenle Kutlandı

Mersin’in Erdemli ilçesinde, 90 yıl önce vilayet olan Silifke’ye gerçekleştireceği bir ziyaret için yolculuk yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün karşılanması ve gerçekleşen sohbetin yıldönümü, emekli öğretmenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından törenle kutlandı.

30 Ocak 2015 Cuma, 12:32
Atatürk'ün Erdemlililerle Sohbetinin 90. Yılı Törenle Kutlandı
-

Mersin’in Erdemli ilçesinde, 90 yıl önce vilayet olan Silifke’ye gerçekleştireceği bir ziyaret için yolculuk yapan Mustafa Kemal Atatürk’ün karşılanması ve gerçekleşen sohbetin yıldönümü, emekli öğretmenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından törenle kutlandı.
Törene katılanlar tarafından günün anısına sahil bandında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
Günün anlamına dair konuşmayı ise araştırmacı yazar Ahmet Refik Erdem yaptı. Erdem, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk bundan 90 yıl önce Silifke’ye bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaretin gerçekleşeceği 27 Ocak 1925 tarihinden bir gün önce Erdemli halkına duyurulmuştur. Erdemli’nin girişinde bulunan tarihi taş köprüde Ata için karşılama gerçekleşmiş. O zaman Erdemli’nin ileri gelenleri Süleyman Sırrı Özbek, Ahmet Refik Bey, Mehmet Emin Yazar Hoca, Erdemli Yağda Koyuncu Nahiyesi Müdürü Ahmet Nuri Beyzade başta olmak üzere Erdemlililer tarafından karşılama yapılmıştır” dedi.
Meydandaki tarihi çınarın altında Ata’nın Erdemlililerle bir süre sohbet ettiğini ifade eden Erdem, “Daha sonra da Silifke’ye doğru uğurlanmış. Şu anki Limonlu Mahallesi’nde bulunan taş köprüde de Silifkeli atlı gençler tarafından Atatürk karşılanmış ve oradan da Silifke’ye doğru gitmiştir. O zamanlar Erdemli köydür. Yağda Koyuncu Nahiyesi’ne ve doğrudan doğruya Silifke vilayetine bağlıdır” diye konuştu.
Gerçekleşen ziyaretin yazılı arşivle kayıt altına alındığını da dile getiren Erdem, “Bu güzel anıyı yaşatmak, Cumhuriyete sahip çıkmak, yeni nesillere Atatürk sevgisini ve Atatürk’ün gerçek yönünü tanıtmak adına bu kutlamaları gerçekleştiriyoruz, gerçekleştirmeye de devam edeceğiz” dedi.
Konuşmanın ardından, Atatürk’ü 3 kez görme şansı bulduğunu belirten 92 yaşındaki Tarsuslu Bekir Çukurova, çocukluğunda Atatürk ile Tarsus’ta aynı fotoğraf karesinde yer almanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Ata’yı karşılama heyecanıyla ilgili anılarını paylaştı.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Farklı Noktalarda Çıkan Orman Yangınları Kontrol Altına Alındı
MERSİN'DE MOTORSİKLETLİ, HEİMLİCH MANEVRASIYLA HAYAT KURTARDI
BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHİR’İN DÜZENLEDİĞİ EMİRLER ORMAN PARKI PİKNİK ALANI’NI İNCELEDİ
-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARSUS'TA SINAVA GİREN ÖĞRENCİLERE SU DAĞITTI
BÜYÜKŞEHİR ÖĞRENCİ VE VELİLERİN YKS HEYECANINA ORTAK OLDU
MERSİN'DE ARAÇ DÜKKANA GİRDİ
SOFRALARA LEZZET KATACAK AŞÇILAR BÜYÜKŞEHİR’LE YETİŞİYOR
Dünya Bankası Heyetinden Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne Ziyaret
MİLLETVEKİLİ UYSAL, MERSİN TSO'YU ZİYARET ETTİ
Jandarma Kıdemli Üsteğmen Yunus Güven’e Veda Yemeği

Mersin Haber ,Mersin