Kapalı Yöntemle Kalın Bağırsaktan Vajina Yaptılar

SDÜ Tıp Fakültesi’nde Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Doğuştan adet görmeyen, vajinası ve rahmi olmayan 24 yaşındaki kadın hastanın kalın bağırsağından 10 santimetrelik bir parça alınarak fonksiyonel vajina operasyonu yapıldı. Operasyon, SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Güney ve SDÜ Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloj

27 Ocak 2015 Salı, 15:23
Kapalı Yöntemle Kalın Bağırsaktan Vajina Yaptılar
-

SDÜ Tıp Fakültesi’nde Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Doğuştan adet görmeyen, vajinası ve rahmi olmayan 24 yaşındaki kadın hastanın kalın bağırsağından 10 santimetrelik bir parça alınarak fonksiyonel vajina operasyonu yapıldı. Operasyon, SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Güney ve SDÜ Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mehmet Güney, Türkiye’de laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) denen yöntemle Türkiye’de ilk kez kalın bağırsaktan vajina yapıldığını açıkladı. 24 yaşındaki hastanın bu yöntemle sağlığına kavuştuğunu belirten Güney, “ Doğuşta adet görmeyen, vajinası ve rahmi bulunmayan hastaya kapalı cerrahi yöntemiyle karın boşluğundan 10 milimetre ve 2 adet 5 milimetre delinerek kalın bağırsaktan 10 santimetrelik doku alarak fonksiyonel bir vajina oluşturuldu. Bu operasyondan sonra hasta sağlığına kavuştu ve mutlu bir evlilik hayatı sürdürüyor” dedi.
SDÜ Tıp Fakültesi’nde bu tür ameliyatları rahatlıkla yapabildiklerini belirten Güney, bu tür operasyonların sosyal güvenlik kapsamında olduğuna dikkat çekti. Bu tür rahatsızlıkların çok nadir görüldüğünü anlatan Güney, bu ameliyatları yaptıktan sonra kadın hastalardan talep gelmeye başladığını aktardı
Ameliyatı gerçekleştiren hekimlerden Doç. Dr. Evrim Erdemoğlu da bu tür ameliyatların şimdiye kadar ciltten veya hazneden alınan dokularla açık ameliyat yöntemiyle gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Bu ameliyatın en önemli özelliği kapalı olarak gerçekleştirilmesi. Daha önceleri bu ameliyatlar acık olarak ciltten ve hazneden yapılırdı. Bu yöntemle yapılanlar ileride fonksiyon görmeyebiliyor ağrı çekiyordu. Kalın bağırsağın kullanılmasıyla tıkanıklık meydana gelmemesi bir avantaj. Ameliyatta kesik olmaması da bir avantaj. Bu çalışmaları İskandinav ülkeleri yapıyor. Biz de Türkiye’de bunları uygulayarak hastalarımız tedavi edebiliyoruz” dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
1200 ÖĞRENCİ ‘İKİ BAVUL DOLUSU’ OYUNUNU KAHKAHALARLA İZLEDİ
BÜYÜKŞEHİR’İN YENİŞEHİR EMEKLİ EVİ’NDE “SOLUNUM EGZERSİZLERİ ATÖLYESİ” DÜZENLENDİ
JANDARMA TEŞKİLATIMIZIN 186. YILDÖNÜMÜ
KAYMAKAM İSA UĞUR, KURUM MÜDÜRLERİYLE VEDALAŞTI
Tarsus Üniversitesi ve ATÜ Arasında Akademik İş Birliği Çalıştayı
MÜDÜR ANTEPLİOĞLU, MESAİ ARKADAŞLARININ BABALAR GÜNÜNÜ KUTLADI
BAŞKAN ÇAKIR, ÖĞRENCİLERE TERCÜBELERİNİ AKTARDI
ÇAMLIYAYLA'DA ZABITA EKİPLERINDEN GIDA DENETİMİ
BAŞKAN SEÇER, ‘BAŞKA BİR SU YÖNETİMİ MÜMKÜN PANEL VE SEMİNERİ’NE KATILDI
MERSIN'DE MOTORSİKLET KAZASI: 2 YARALI

Mersin Haber ,Mersin