14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı, dünyada 430 milyon civarında diyabetli hasta olduğunu, bu sayının 2040 yılında artarak 642 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek “Ülkemizde ki diyabetli hasta sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5,5 milyonun üzerinde olup kronik hastalıklar içerisinde ön sıralarda yer alan ciddi bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

13 Kasım 2020 Cuma, 09:36
14 Kasım Dünya Diyabet Günü
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında yaptığı açıklamada, diyabetin günümüzde sıklığı ve oluşturduğu sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Diyabetin; insülin eksikliğinin, insülin direnci veya her ikisinin birlikteliği sonucu kanda glukoz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak gelişen akut ve kronik komplikasyonlara neden olabilen sistemik bir hastalık olduğu bilgisini veren Bahçacı, “Hastalığın ortak sonucu olan kan şekeri yüksekliği şayet kontrol altına alınamazsa zaman içinde hastalarda retinopati (gözlerin hasar görmesi) nefropati (böbreklerin hasar görmesi) nöropati (sinirlerin hasar görmesi) ayak komplikasyonları gibi sorunların gelişmesine yol açar” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 yılı Dünya Diyabet Günü temasının Hemşireler ve Diyabet“ olarak belirlendiğini ifade eden Bahçacı, bu temanın belirlenme amacının hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli rol hakkında farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti.
Hemşirelik mesleğinin Türk toplumu nezdinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bahçacı, “Kelime anlamı olarak bakıldığında “kız kardeş” ifadesine karşılık gelen Hemşire bu gün sağlık profesyonellerinin yarıdan fazlasını oluşturmaktadır. Toplumun değerli bir üyesi olan hemşireler, çok çeşitli sağlık sorunları ile yaşayan insanları desteklemek için önemli rol oynamaktadır. Diyabetle yaşayan veya diyabete yakalanma riski olan bireylerin de bu desteğe ihtiyacı vardır. Diyabetli bireyler bir dizi zorlukla karşı karşıyadır ve hemşireleri onları destekleyecek becerilerle donatmak için eğitim çok önemlidir. Bu gün yataklı sağlık tesislerimizin neredeyse tamamında diyabet konusunda eğitimli hemşirelerimiz hastalarımız ve aileleri ile çok yakın bir işbirliği içerisindeler. Diyabetli bireylerin sayısı dünya çapında artmaya devam ettikçe, hemşirelerin ve diğer sağlık destek personelinin rolü, diyabet yönetiminde giderek daha önemli hale gelmektedir. Hemşireler genellikle diyabetli bireylerin etkileşim kurduğu ilk ve bazen tek sağlık profesyonelidir ve bu nedenle ilk değerlendirme, bakım ve tedavilerinin kalitesi hayati önem taşır” dedi.
Hemşirelerin; diyabetin erken teşhisi ve dolayısıyla erken tedavisini sağlanmak, komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için diyabetli bireylere diyabet yönetim eğitimi ve psikolojik destek sağlamak, Tip 2 diyabeti önlemek amacıyla risk faktörü olan bireylere yardımcı olmak gibi kilit roller üstlendiğine vurgu yapan Bahçacı “Erken tanının önem taşıdığı diyabet hastalığında, başta risk grubunda olanlar olmak üzere isteyen her vatandaşlarımız aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde kan şekerlerini ücretsiz olarak ölçtürebilirler ve durumlarını kontrol ettirebilirler” diye konuştu.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi

Mersin Haber ,Mersin