Reşit Çocuk İçin Yardım Nafakası

11 Ekim 2018 Perşembe 12:51
Av. Durdane Baştürk
Türk Medeni Kanununun 364. Maddesine göre “Herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Söz konusu nafaka miktarının tespiti, aynı kanunun 365. Maddesi 2. Fıkrasında davanın; davacının geçinmesi için gerekli ve karşı tarafın mali gücüne uygun bir yardım isteminden ibaret olduğu şeklinde düzenlenmiştir.
Anne ve babanın çocuğuna karşı üstlendiği bakım borcunun çocuğun ergin olmasına kadar devam edeceği hususu Türk Medeni Kanununun 328/1. Maddesinde düzenlenmektedir. Aynı maddenin 2. Fıkrasında bu durumun istisnası olan çocuğun reşit olduktan sonra eğitimine devam etmesi durumu göz önüne alınmış ve “Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler” şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.
Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren işlemeye başlayan velayet hakkı kendisine verilemeyen eşin çocuğun eğitimi ve bakım giderleri için ödediği iştirak nafakası küçüğün reşit olmasıyla birlikte ortadan kalkar. Dolayısıyla küçüğün reşit olmasıyla ortadan kalkan iştirak nafakasının reşit olup eğitimine devam etmesi durumunda yardım nafakası olarak devam etmesi söz konusu değildir. Ayrıca yardım nafakası için davayı velayet hakkı ortadan kalktığı için yalnızca reşit olmuş kişinin kendisi açabilecektir.
Reşit olan kişinin yardım nafakası talebi bu hususla alakalı kanun düzenlemesine göre eğitiminin devam ettiği süreyi kapsamaktadır. Eğitimine devam eden reşit birey, kendi emek ve geliriyle yaşamını sürdürmekten yoksun ise anne ve babasından öğrenimini tamamlayıncaya kadar yardım nafakası isteyebilir. Ergin bireyin anne ve babasından yardım nafakası talep edeceği durum yalnızca üniversite eğitim sürecini değil kişinin üniversite sınavlarını kazanabilmesi için üniversite hazırlık kursuna gitmesi gerektiği göz önüne alındığında bu süre içinde de ekonomik olarak anne ve babasının yardımına ihtiyaç duyması sebebiyle bu süreci de kapsar.
Yardım nafakası talebiyle açılacak davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Nasıl ki yardım nafakasının bağlanması için davayı talep eden ergin kişinin açması gerekli ise söz konusu nafakanın kaldırılması için de nafaka yükümlüsünün kaldırma talepli bir dava açması gereklidir.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

SON DAKİKA
Bir Dönem Mersin İdman Yurdu’nda Top Koşturan Kamerunlu Futbolcu Joseph Boum Hayatını Kaybetti
Mersin’in Tarsus İlçesinde Yalnız Yaşayan Suna S. İsimli Kadın Evinde Ölü Bulundu
Mersin’in Erdemli İlçesinde Sandık Dolu Depoda Çıkan Yangın Büyümeden Söndürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi Erkek Basketbol Takımı (Msk), Pizza Lazza Harem Spor’u 81-92 Mağlup Etti
Mersin’de Düzenlenen Euroleague Fınal Four Sona Erdi, Fenerbahçe Alagöz Holding İkinci Kez Avrupa Şampiyonu
Başkan Seçer’den Sma Hastası Mehmet Ali Bebeğin Kampanyasına Destek: “Mehmet Ali’yi Bir An Önce Tedaviye Göndereceğiz”
Tarsus Doğa Parkı Ve Gençlik Kampı, Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı
13 – 14 Nisan Hafta Sonu Günleri Mersin’de Nöbetçi Noter Uygulaması Var Mı? 13 Nisan 2024 Cumartesi ve 14 Nisan 2024 Pazar Günleri Noterler Açık mı?
Mersin Büyükşehir Deniz Sporlarında Da Öne Çıkan Bir Kent Olma Yolunda İlerliyor, Babil Su Sporları Merkezi Hizmete Açıldı
Mersin Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nde ‘Otizm Farkındalık Günü’ Etkinliği Düzenlendi

Mersin Haber ,Mersin