AYM: Velayeti annede kalan çocuk annenin soyadını taşıyabilir

9 Aralık 2016 Cuma 16:25
Av. Durdane Baştürk
Anayasa Mahkemesi (AYM) verdiği kararla boşanmada, velayeti anneye verilen çocuğun, annesinin soyadının taşımasının önü açıldı.


Karar, eşinden boşandıktan sonra velayeti kendisine verilen G.Ö.’nün, çocuğunun soyadını kendi soyadıyla değiştirmek için yürüttüğü hukuk mücadelesi üzerine alındı. Eşinden boşanan G.Ö., velayeti kendisine verilen çocuğunun, kendisiyle aynı soyadını taşıması için yargıya başvurmuş, ancak önce yerel mahkeme, ardından da Yargıtay çocuğun babasının soyadını taşımaya devam etmesi yönünde karar almıştı. G.Ö. bunun üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.


AYM, oy birliği ile aldığı kararda, anne G.Ö.nün velayeti kendisinde olan çocuğuna, babasının soyadı yerine, kendi soyadını verme hakkı bulunduğuna hükmetti.Anayasa Mahkemesi bu kararı, Anayasa’nın iki önemli maddesine dayandırdı.


1-Anayasa'nın eşitlik ilkesi

AYM kararında, yerel mahkeme ve Yargıtay kararlarının, Anayasa’nın vatandaşlar arasında ayrımcılığı yasaklayan “eşitlik ilkesinin”, erkek lehine ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa’nın “kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir” ifadesinin yer aldığı 10. maddesine atıf yapan AYM, kararında yine Anayasa’da yer alan “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” hükmüne özellikle vurgu yaptı.


Kararda şu ifade yer aldı;

Eşler, evliliğin devam boyunca ve boşanmada sahip oldukları hak ve yükümlülükler bakımından aynı hukuksal konumda olup, erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını belirleme hakkının kadına tanınmamasının, velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil ettiği açıktır.”


2-Aile yaşamına saygı hakkı

Başvuran boşanmış annenin, velayeti kendisine verilmiş çocuğunun kendi soyadını taşınmasının “hak” olduğuna da hükmeden AYM, bu hükmünü Anayasa’nın 20. Maddesindeki “aile yaşamına saygı hakkı”na bağladı. AYM kararında, “resmi makamların özel hayata ve aile hayatına müdahale edemeyecekleri” vurgulanarak, çocuğuyla birlikte bir aile oluşturan annenin, çocuğa kendi soyadını verme hakkının da bulunduğuna hükmetti. Kararda, “Boşanma davası sonucunda velayet hakkı kendisine tevdi edilmiş olan başvurucu ile çocuğu arasındaki söz konusu ilişki, aile yaşamının kurulması için yeterlidir” denildi.
AYM, kararını hak ihlallerine ilişkin gerekçeleriyle birlikte, daha önce “boşanmış ailede çocuk, velayeti annede bile olsa, babasının soyadını taşır” kararını veren yerel mahkemeye gönderdi. Yerel mahkeme, AYM kararı çerçevesinde yeniden yargılama yaparak, yeni bir karar verecek. AYM kararıyla, boşanmış tüm annelerin, velayeti kendilerine verilmiş olan çocuklara, kendi soyadlarını vermelerinin de önü açılmış oldu.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı

Mersin Haber ,Mersin