Tarsuslu Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, katledilişinin 39. yıl dönümünde anılacak

Düşünce düşmanlarının acımasızca kıydığı bir bilim insanı, sosyolog, yazar ve Atatürk devrimcisi olan hemşehrimiz Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, katledilişinin 39. yılında İstanbul Tarsus Kültür ve Dayanışma Derneğinde yapılacak etkinlikle anılacak.

05 Aralık 2018 Çarşamba, 14:01
Tarsuslu Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, katledilişinin 39. yıl dönümünde anılacak
-

Hemşehrimiz Doç. Dr. Okan TOYGAR moderatörlüğünde gerçekleştirilecek anma programına, Prof. Dr. Deniz Tütengil Mazlum ve Prof. Dr. İzzettin Önder konuşmacı olarak katılacak. 8 Aralık 2018 Cumartesi günü saat 16.00’ da Tarsuslular Derneği Lokalinde gerçekleştirilecek olan anma programına Tarsus’lu hemşehrilerimiz ile Tütengil ailesi ve yakınları da katılacak.
Cavit Orhan TÜTENGİL kimdir?
17 Ocak 1921 tarihinde, Tarsus-Sebil’de dünyaya gelen Cavit Orhan Tütengil, ilk ve orta öğrenimini Tarsus’ta tamamlamasının ardından İstanbul Haydarpaşa Lisesi’ne kayıt oldu.
1949 yılında Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü kazandı. 1944 yılında üniversiteyi bitiren Tütengil, 1953 yılına kadar [Antalya ve Diyarbakır Liselerinde öğretmen olarak görev aldı.
Kepirtepe ve Aksu’da bulunan köy enstitülerinde çalışan Tütengil, 1948 yılında bu konuyla ilgili ilk kitabını yayınladı; Köy Enstitüsü Üzerine Düşünceler. M.E.B. tarafından İngiltere’ye iki yıllık bir eğitim ve inceleme gezisi için gönderilen düşünce adamı, yurda dönmesinin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Sosyoloji Asistanı olarak göreve başladı.
İstanbul Üniversitesi’nde doktora tezini veren ve aynı üniversitede, 1960 yılında doçentlik ünvanı almaya hak kazanan Tütengil, 1949–1954 yılları arasında sosyoloji teorisyenleriyle ilgili önemli kitaplar kaleme aldı. 60’lı yıllardan itibaren kaleminin yönünü az gelişmişlik, Türk toplumsal yapısı ve kırsal sosyoloji gibi alanlara çeviren yazar, bir yandan da Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşesinden fikirlerini halka ulaştırıyordu.
Aydınlanma ve gelişme sürecindeki Türkiye’nin en parlak isimlerinden birisi olan gazeteci, yazar ve sosyolog Cavit Orhan Tütengil, 7 Aralık 1979 tarihinde, İstanbul’da bulunan evinden ders verdiği üniversiteye gitmek üzere evden çıkarken uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini yumdu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti

Mersin Haber ,Mersin