SGK Tazminat Hakkı ve Bilgilendirme, Uzmanımız Sorularınızı Yanıtlıyor

SGK'dan aldığı tazminat hakkı vardır yazısını iş yeri insan kaynakları birimine ibraz eden okuyucumuz İbrahim T.'ye, İnsan Kaynakları biriminden verilen "şirketimizin prosedürü gereği tazminatı almak için mahkemeye vermeniz gerekiyor" cevabı üzerine uzmanımız durum hakkında soruyu yanıtladı.

16 Aralık 2015 Çarşamba, 21:40
G: 16.12.2015 - 21:57
SGK Tazminat Hakkı ve Bilgilendirme, Uzmanımız Sorularınızı Yanıtlıyor
-

Okuyucularımızdan gelen SGK ve Bağ-Kur hakkında soruları yanıtlıyoruz. Geçtiğmiz günlerde bize mail yolu ile ulaşan İbrahim T. isimli okuyucumuzun kısaca gönderdiği soruyu yanıtlayan uzmanımız, okuyucunun bilgileri detaylı iletmesinin ardından  yeniden cevap yazdı işte SGK tazminat konusundaki soru ve yanıt:

Merhaba ben İbrahim T. 

Dün gönderdiğim e posta ya vermiş olduğunuz cevap için teşekkürler,ama benim isteğim cevap tam olarak bu değil. 

Ben 1999 Temmuz ayından bugüne kadar aynı işyerinde çalışmaktayım. Bundan on ay önce SSK aldığım tazminat hak kazanmıştır yazısı ile çalıştığım şirketin insan kaynakları bölümüne gittim ben tazminatımı alıp işten ayrılmak istiyorum dedim. SSK'dan aldığım yazıyı da gösterdim,insan kaynaklarının bana şöyle bir cevap verdi 

Tamam tazminat alıp işten ayrılabilir fakat bizim şirket prosedürümüz var tazminatını almak için mahkemeye vermen gerekiyor dedi. 

Bende 16 yıldır ekmek yediğim şirketi neden mahkemeye vereyim diyerek SSK'dan aldığım yazıyı vermedim çalışmaya devam etmeye başladım.

Şimdi benim merak ettiğim SGK aldığım tazminat alabilir yazısı ile başvurduğum halde tazminatımı ne zaman alabilir ve şirket prosedür diye bir şey var mı yani tazminatımı mahkeme yoluyla mı alabiliyorum. Teşekkür ederim İbrahim T. 

 

 

Sizlerde SGKSSK veya BAĞ-KUR konularında sorularınızı [email protected] mail adresine iletebilir uzmanımızdan yardım alabilirsiniz.

 

Merhaba İbrahim BEY;

Daha önceki mail de fazla ayrıntı verilmediği için daha genel kapsamda açıklama yapmaya çalışmıştım. Yeniden ayrıntılı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim böylece şartlarınız daha da belirginleşti ve durumunuz dünkü mailin 2. Maddesine uygun. Şimdi daha açık şekilde konuyu aydınlatalım bir sorun olmadan hakkınıza kavuşun;

1.      24.11.1998-08.09.1999 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olanlar 15 yıl ve 3600 gün prim süresi ile tazminat şartlarını tamamlamış olurlar sizde bu duruma tabiisiniz, bu şartları tamamladığınız gerekçesiyle haklı olarak SGK tazminat alabilir yazısını size vermiştir.

2.      Kıdem tazminatı almak isteyenlerden, sigortalılık süresi yani 15 yıl ve prim ödeme şartını (3600 prim günü) yerine getirenler, ancak emekli aylığı bağlanması için yaş haddini doldurmayanlardan isteyen kişiler, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir.

 

3.      Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmak gerekiyor. Yani sigortalı tescilinin bu tarihten önce gerçekleşmiş olması şart. Eğer bu şartlar birlikte sağlanmışsa yani hem sigortalılık süresi hem de prim ödeme gün sayısı aynı anda tamamlanmışsa çalışan açısından kıdem tazminatı hakkı doğuyor.

 

İbrahim Bey sizin mevcut durumunuz belirtilen tüm yasal mevzuata uygu durumdadır. Yapmanız gerekenler;

 

1.      Yapılması gereken ilk adım SGK’ya başvurarak tazminat alabilir yazısı almaktır siz bu şartı gerçekleştirmiş durumdasınız. Zaten bu belgede her iki şartı yerine getirdiğiniz belirtilmiş durumdadır.

 

2.      Daha sonra, SGK merkezinden aldığınız bu yazıyı işverene vererek, işinizden "Yaşa takıldığınız ve bu koşulları yerine getirdiğiniz için emekli olmak amacıyla ayrıldığınızı" ifade edin. Bu şartlarla kıdem tazminatınızı alarak işyerinden ayrılacağınızı yine işverene yazılı olarak bildirin.

 

İbrahim Bey, şirketin tazminat ödememiz için şirket prosedürü var mahkemeye başvurmanız gerekir sözü ne yazık ki doğru bir davranış değildir. Kanun maddeleri sizin tazminatınızı alarak işten ayrılmanızı açıkça belirtmektedir. Sizin için kanun maddesini de ekliyorum;

‘1475 sayılı Kanunun 14. Maddesinin 5. Bendi uyarınca, yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlayanlara, kendi istekleriyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatlarının ödeneceği belirtilmektedir.Madde; ‘506 Sayılı Kanunun 60’ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle’ denilmektedir.

Bu kanun maddesi çerçevesinde Yargıtay’ın lehinize verdiği örnek mahkeme kararları vardır.

İbrahim Bey,  belirtilen maddeler çerçevesinde işverene yazılı ve sözlü olarak başvuruda bulunun ve lehinize karar maddelerinin olduğunu ve mahkemeye gitmeden anlaşmamızın daha doğru olacağınızı dile getirin. Eğer tekrar size tazminatınızı ödemeyiz şeklinde açıklama yapar ödeme yapmazlarsa iş mahkemesine başvurmak durumda kalacaksınız, mahkemeye başvurduğunuzda lehinize karar maddeleri çerçevesinde tazminatınızı alabilirsiniz ancak şirketin mahkeme yoluna başvurmadan tazminatınızı vermesi gerekir.  Bu durumda il barosuna başvurarak avukat ile görüşmenizde fayda vardır.

 

Sizlerde SGKSSK veya BAĞ-KUR konularında sorularınızı [email protected] mail adresine iletebilir uzmanımızdan yardım alabilirsiniz.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

Mersin Haber ,Mersin