Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor

Sağlık hizmetleri ile Türkiye’de model olacak çalışmalara imza atan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Evde Bakım hizmetlerinden, gezici sağlık tarama araçlarına, psikolojik danışmanlık hizmetlerinden ilkokul öğrencilerine kalp taramasına, Laboratuvar hizmetlerinden sağlıklı nesil yetiştirecek eğitimlere kadar geniş bir yelpazede tüm Mersin’e hizmet veriyor.

08 Şubat 2019 Cuma, 10:34
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor
-

HER İŞİMİZİN BAŞI SAĞLIK
Vatandaşların yanı sıra kendi personelinin sağlığı noktasında da devreye giren Büyükşehir Belediyesi, 2014-2018 yılları arası personeline ve vatandaşlara 50 bin 148 hasta kabulü ve muayenesi yaptı.
Hastalara evlerinde bakılıyor
Evde Bakım Hizmetleri ile hastalar evlerinde ziyaret edilerek hem onları yalnız bırakmıyor hem de sağlık kontrollerini rutin bir şekilde gerçekleştiriyor. Ekonomik yönden dezavantajlı engelli, yaşlı veya yatalak durumda olan vatandaşların ücretsiz muayeneleri ve rutin sağlık kontrolleri gerçekleştiriliyor. Evleri temizlenen, bulaşıkları yıkanan, kişisel bakımı ve ev ihtiyaçları karşılanan hastalara aynı zamanda tıbbi malzeme desteği de sağlanıyor. Hastanede müdahale gerektiren bir durum söz konusu olduğunda ise hasta, Hasta Nakil Aracı ile hastaneye götürülüyor.
Bir yılda 13 bin 701 evde bakım
Öncelikli olarak herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan veya sosyal güvencesi olsa bile yoksunluk ve yoksulluk sınırında olan bakıma muhtaç bireylerin, yaş sınırı olmaksızın tüm engellilerin, 65 yaş ve üstü ekonomik olanakları elverişli olmayan bireylerin tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine eğitim, sosyal ve psikolojik destek hizmetleri ile evde bakım hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte veriliyor.
Evde Bakım Biriminde alanında uzman doktor, hemşire, sağlık çalışanı, fizik tedavi uzmanı ve psikologlar ile doktor muayenesi, yara pansumanı, sonda değişimi, enjeksiyon, psikolojik destek, fizik tedavi, kişisel bakım ve ev temizliği hizmetleri veriliyor. Bu kapsamda
2017 Kasım ayı itibarıyla hizmete başlayan birim şu ana kadar 13 bin 701 kez hizmet vermiştir.
Gezici Sağlık Araçları ile Kırsala Sağlık
Büyükşehir Belediyesi sağlık hizmetlerini Mersin merkezi ile sınırlandırmayarak, kırsal bölgelere, Toroslar’ın en yüksek rakımlarına kadar ulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi’nin sağlık ekipleri Mersin’in en doğusundan en batısına kadar tüm Mersin’i karış karış gezerek gidilmedik mahalle sağlık taraması yapılmadık ilçe bırakmadı.
Gezici göz sağlığı, gezici diş sağlığı ve gezici kalp sağlığı taraması araçları ile sağlık birimlerine ulaşılabilirliğin zor olduğu yerlerde, kırsal bölgelerde; başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, özellikle yaşlı, yatalak, engelli vatandaşlara program dâhilinde hafta içi ve hafta sonu gezici sağlık araçlarıyla hizmet veriliyor. Gezici göz, diş ve kalp sağlığı tarama araçları ile ilçelerde sağlık ulaşımının zor olduğu köy ve mahallelerde toplamda 19 bin 468vatandaşa hizmet verildi. Ayrıca tarama araçlarına muayene olmak için gelen vatandaşların tansiyon ve kan şekeri ölçümleri de yapılıyor.
Minik Kalpler Büyükşehir’le Koruma Altında
Proje, kurumlar arası işbirliğinin en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi iş birliği ve İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile hayata geçirilen proje kapsamında 6-10 yaş arası öğrencilere doğuştan gelen ritim bozukluklarının tespitine yönelik EKG cihazları ile kalp taraması yapılıyor.
Çocuklarda tanı almamış ritim bozukluklarının neden olduğu ani ölümlerin önüne geçebilmek amacıyla başlatılan projede, tarama sonrası elde edilen grafikler Mersin Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü Profesör doktorları tarafından değerlendiriliyor ve ritim bozukluğu tespit edilen öğrencilerin aileleri bilgilendirilerek Mersin Üniversitesi Hastanesinde tedavi süreci uygulanıyor.
Sağlıklı geleceğin sağlıklı çocuklara bağlı olduğu bilinci ile hareket eden Büyükşehir Belediyesi 2016 yılının Aralık ayında başladığı projede hedeflediği öğrenci sayısına ulaşarak, 20 bin öğrenciye kalp taraması gerçekleştirdi. EKG’si çekilen çocukların 1030’u kontrol amaçlı hastaneye çağırılırken, 189 çocukta patolojik bulguya rastlanarak erken teşhis yapıldı.
EKG taramalarının yanı sıra gidilen okullarda göz taraması da yapılıyor. Bu kapsamda öğrencilere görme keskinliği muayenesi yapılarak görme problemi olan öğrenciler ilgili hastanelere yönlendiriliyor.
Ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti
Mersin Büyükşehir Belediye Kliniği ve Aile Danışma Birimi’nde faaliyete geçirilen Psikolojik Danışmanlık hizmeti ile tüm halka ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti veriliyor.
Yetkin psikologlar tarafından yetişkinlerin yanı sıra çocuklara yönelik terapilerin ve özel projelerin yapıldığı klinikte bireysel danışmanlık hizmeti ücretsiz olarak veriliyor.
Çocuklara özel grup terapisi
Büyükşehir Belediyesi yalnızca yetişkinlere yönelik değil geleceğin mimarı çocuklara yönelik verdiği hizmetlerle de velilerin takdirini topluyor.
Korku Avcısı Grup Terapisi yöntemini Mersin’de yaşayan çocuklara uygulayan Büyükşehir Belediyesi bu hizmeti ile anksiyete (kaygı) bozukluğu olan çocuklar için grup terapisi uyguluyor.
İlköğretim çağındaki (8-14 yaş arası) çocuklarda, yaygın anksiyeteyi, ayrılma anksiyetesini, basit fobileri ve sosyal fobiyi bilişsel davranışçı yaklaşımla tedavi edilen grup terapisinde katılan çocuklardan ilgili sorunlarını yenmeleri açısından çok fazla olumlu geri dönütler alınırken, veliler yapılan terapiden oldukça memnun.
Laboratuvar hizmeti ile hastalıklara karşı önlem alınıyor
2016 yılı içeresinde Büyükşehir Belediye Kliniği bünyesinde kurulan laboratuvarda kan tahlili, idrar tahlili, gaita tahlili, brusella, salmonella testleri gibi tahliller hem personele hem de tüm Mersin halkına da hizmet veriyor.Büyükşehir Belediye Kliniği ve Aile Danışma Birimi’nde aynı zamandaHIV/AİDS ile mücadele kapsamında hastalıktan korunma yolları hakkında bilgi vermek ve riskli davranışta bulunan kişilerin test yaptırmasını sağlamak amacıyla risk gruplarına ulaşılarak danışmanlık ve bulaşmasına önlenmesine yönelik çalışmalar yapılarak, HIV/AİDS taraması yapılıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Gezici Sağlık Tarama Araçlarıyla Tüm Mersin'e Hizmet Veriyor

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin