Kıl Keçisi Projesi Meyvelerini Veriyor

237 üreticiye dağıtılan 910 damızlık çoğaldı, üreticinin yüzü güldü.

20 Şubat 2018 Salı, 11:40
Kıl Keçisi Projesi Meyvelerini Veriyor
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından küçükbaş hayvancılığa destek olmak amacıyla hayata geçirilen ‘Mersin’de Kıl Keçisi Islahı Projesi’ kapsamında dağıtılan damızlık kıl keçileri ilk yavruları verdi. Dağıtılan 910 damızlık teke sayesinde hayvancılıkla uğraşan 237 üreticinin sürüsü bereket kazandı. 
Damızlık tekeler üreticinin yüzünü güldürdü 
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen “Mersin’de Kıl Keçisi Islahı Projesi” meyve vermeye başladı. Tarsus’ta 89 üreticiye 371, Erdemli’de 80 üreticiye 268, Çamlıyayla’da 37 üreticiye 152, merkez mahallelerde de 31 üreticiye 119 adet olmak üzere 237 üreticiye toplam 910 adet Damızlık Kıl Keçisi Tekesi dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, damızlık olarak kullanılan tekelerden ilk yavrularını alan üreticinin yüzünü güldürdü. Yavrulama sezonunda beklenenin üstünde verim alan üreticiler, kendilerine sağlanan imkândan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.
Yörük-Türkmen geleneğini sürdüren ve geçimini hayvancılıkla sağlayan üreticilerin sorunlarını yakından takip eden Büyükşehir Belediyesi, bu sorunların başında gelen ölü ve sakat doğumların önüne geçebilmek için hayata geçirdiği ‘Mersin’de Kıl Keçisi Islahı Projesi’ ile bir taraftan da çeşitli hastalıklar nedeniyle erken dönem kuzu ve oğlak kayıplarının da önüne geçmeye başladı. Tarım konusundaki bilinçlendirme çalışmalarını, hayvancılık alanında da genişletmeyi hedef alan Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde kurulan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aracılığıyla hayvan üreticilerinin melezleme ve doğru seleksiyon uygulamasına öncülük etti. Mersin’deki kıl keçisi ırkının bozulma riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan proje ile kan değişimi sağlamak için üreticilere damızlık teke desteği sağlayan Büyükşehir Belediyesi, sürülerin bu şekilde ıslah edilmesiyle işletmelerin daha verimli hale getirilmesine imkan sağladı.
Başlatılan bu proje ile hayvan üreticilerinin, ırk özelliklerini başarıyla temsil eden hayvanlara sahip olabilmeleri, işletmelerin damızlık hayvan üretimi mantığını kavrayabilmeleri, kaliteli ve verimli damızlıklar elde edebilmeleri, bölge şartlarına uygun hayvanların üretilmesi konularında altyapıyı da oluşturan Büyükşehir Belediyesi, Mersin’deki küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği yapan işletmelerin kıl keçisi sürülerini ıslah ederken, sürü verimliliğini de arttırarak üreticiye doping etkisi sağladı. 
Üretici: “Çok iyi düşünülmüş bir proje” 
Toroslar’ın yüksek kesimlerinden Gözne Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan ve Büyükşehir Belediyesi’nin projesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren üreticiler, projeyi yerinde ve başarılı buldu. Projeden faydalanan üreticilerden Ecevit Üner, “Şu anda benim 12 tane tekem var. 4 tanesini Büyükşehir Belediyesi verdi. Tekeler iyi, gayet memnunuz. Tekelerde kan değişimi güzel sonuçlar veriyor. Hayvancılıkta önemli bir olaydır bu. Damızlık olarak Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız tekelerden verim almaya başladık. Şu anda yavrulayacaklar da var. Toplam 200’e yakın yavrulayacak var, mevcutta 230 yavru var. Dağıtılan tekeler şimdiden sürümüze bereketlendirdi ve önümüzdeki yıllarda bu verim daha da artacak. Büyükşehir Belediyesi’ne bu katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Çok iyi düşünülmüş bir projeydi ve daha şimdiden verim almaya başlamışken, önümüzdeki yıllarda çok daha güzel verim alınacak bir proje oldu. Burada önemli olan tekede ırk ve cins değişimi. Hayvancılar için önemli olan da bu kan değişikliğidir. Biz tutup da Erdemli’deki yörüklere gidemeyiz. Ama Büyükşehir Belediyesi bizlere istediğimiz kan değişimini bu destekle sağladı. Büyükşehir Belediyesi sadece hayvancılıkta değil tarımsal üreticiye de önemli destekler veriyor. Ben fide dağıtımlarından 28 tane ceviz fidanı aldım. Şimdi evimin kenarlarına dikeceğim ve hiç aklımızda yokken cevizden de verim alıp gelir elde edeceğiz. Bizleri kilometrelerce uzakta, dağlarda tepelerde gören Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a kendim ve Yörük arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim” sözleriyle Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma ve üreticiye verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.
Bir başka üretici Murat Şahin de “Hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz ve doğduğumdan beri de bu işi yapıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz 4 tane teke verdi. Bu sene de bunların yavru verimini almaya başladık, inşallah yeni seneye daha verimli olacak. Başkanımızın verdiği tekeler iyiydi ve verimliydi. Büyükşehir’in projesiyle sürüsüne bereket diyoruz. Başkanımıza bizlere sunduğu desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz” sözleriyle elde ettikleri verime işaret ederken, bir başka üretici İbrahim Şenşahin, “Gün boyu hayvancılıkla uğraşıyoruz. Büyükşehir Belediyesi de hayata geçirdiği proje ile bizlere destek sağladı. Katkılarından dolayı başkanımıza teşekkür ederiz. Bize verilen tekelerle ırk değişimi ve kaliteli üretim amaçlandı. Bu sene de bu amaca eriştik. Daha şimdiden güzel verim elde ettik. Bizlere dağıtılan tekeler, elimizdeki hayvanlardan daha kaliteliydi ve üretimimizde bu şekilde kaliteli şekilde artıyor. Başkanımız Burhanettin Kocamaz’a her zaman bizlere destek verdiği için ve bu projeye imza attığı için teşekkür ederim” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin