İmar Barışında Süre Daralıyor, Başvuru Yapmakta Geç Kalmayın! İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır

“İmar Barışı” için süre daralıyor, Şehir Plancısı Nilgün Çataklı Duman'dan hak sahiplerini başvuruda geç kalmaması konusunda uyardı.

25 Eylül 2018 Salı, 16:33
G: 26.09.2018 - 16:28
İmar Barışında Süre Daralıyor, Başvuru Yapmakta Geç Kalmayın! İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılır
-

"İmar Affı” fırsatından faydalanmak için başvuruların devam ettiğini, sürenin 31 Ekim 2018 tarihinde sona ereceğine dikkat çeken Çataklı Planlama sahibi Şehir Plancısı Nilgün Çataklı Duman, daralan süre nedeniyle başvuruların, kısa sürede yapılmasını önerirken, kişilerin başvuru esnasında uzman yardımının alınmasında büyük fayda göreceklerini belirtti.
Yanlış Beyan İçin “Kişi Hakkında Suç Duyurusu” Söz Konusu
E-Devlet sistemi üzerinden, şifre ile girilerek bilgisayar ortamında yapılan başvuru hakkında detaylı görsel ve bilgilendirmeler, başvuru sürecinin başlamasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlandı. Bakanlıkça yayınlanan başvuru kılavuzu ve “İmar Barışı” broşürleri sayesinde binlerce vatandaş bilgisayar ortamında başvurularını gerçekleştirebiliyor. Ancak, Yapılan yanlış başvuru işlemlerinden ötürü hak sahipleri çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken “yapının durumu”, “ölçüler” gibi hususların önemli olduğunu, “Yapı Kayıt Belgesi” alınırken kişinin beyanı esas olduğundan dolayı yapılan girişlerde yanlışlıklar olduğu tespit edilirse yapı kayıt belgesinin iptali, bankaya yapılan ödemenin geri alınamaması ve kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına kadar ilerleyeceği yönetmelikte belirtiliyor. Bu yüzden başvurunun doğru yapılması büyük önem arz etmektedir.
İmar Barışı (İmar Affı) Nedir, Neden Önemlidir
31 Aralık 2017 tarihi ve öncesine kadar yapılmış bina, depo, ev, ticarethane, sanayi, vb.. yapıları kapsayan, kaçak durumdaki yapıların yasallaşması amacıyla “İmar Affı”, “İmar Barışı” çıkartılmıştır. Diğer bir ifadeyle İmar Barışı “İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesidir” . İmar Barışından faydalanmak için gerekli evrakların tamamlanarak, hak sahibinin e-devlet üzerinden başvurunun yapılması gerekmekte. Yapılan başvurunun ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayıyla ve harcın ödenmesi ilgili yapıya ait “Yapı Kayıt Belgesi” çıkmakta. Yine E-Devlet sistemi üzerinden çıktısı alınan, “Yapı Kayıt Belgesi” ile resmi işlemlerin birçoğu yapılabilir.
Ülke genelinde yaklaşık 13 Milyon kaçak yapının olduğu, uygulamaya konulan “İmar Affı” diğer adıyla “İmar Barışı”yla da yapı sahiplerine, beyan esaslı başvurusu ile “Yapı Kayıt Belgesi” verilmekte.
YAPI KAYIT BELGESİ NASIL ALINIR?
Hak sahibinin yapması gereken işlemler sırasıyla şu şekilde;
- Başvuruyu yapacak olan hak sahibinin, e-devlet’e şifresiyle yapı fotoğrafı, belediyeden alınan ilgili bölgedeki rayiç bedeli girip başvuru yapılır.
- E-devlet sistemi üzerinden yapılan başvurunun ardından, başvuru esnasında belirtilen Telefon (GSM) numarasına, bankaya ödenmesi gereken harç tutarı ile başvuru numarası SMS gelmekte.
- Gelen SMS’deki tutarın ilgili bankaya ödenir.
- Son olarak ise yapılan bütün işlemlerin ardından, “Yapı Kayıt Belgesi” e-devlet üzerinden yayınlanarak, yine e-devlet şifresiyle girilip bilgisayar çıktısı alınır.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Meteoroloji’den Aşırı Sıcak ve Toz Taşınımı Uyarısı, 23 Nisan Salı Gününden Sonra Kavrulacağız
Mersin’in Tarsus ve Yenişehir İlçelerinde Meydana Gelen İki Ayrı Kazada 3 Kişi Hayatını Kaybetti, 6 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir’in Çocuk Gelişim Merkezlerinde ‘23 Nisan’ Coşkuyla Kutlandı
Yenişehir Barbaros İlkokulu Öğrencilerinden Seçer’e Ziyaret, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi
23 Nisan Dolayısıyla Mersin’e Gelen Romanyalı Çocuklar, Danslarıyla Büyüledi
MSK’nın Süper Lig Yolu Galibiyetlerle Dolu, Çayırova’yı 79-67 Yendi
Mersin Büyükşehir Ve Tarsus Belediyesi Ekiplerinden Ortak Cadde Yıkama Çalışması
23 Nisan Coşkusu 7’den 70’e Büyük Bir Heyecan Ve Coşkuyla Sürüyor, Uluslararası Çocuk Festivali’nde Mersin’in Dört Bir Yanından Çocuk Sesleri Yükseldi
Başkan Seçer, ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’nın Son Gününde Seçim Başarısının Formülünü Anlattı
Mersin Büyükşehir’in 1. Uluslararası Çocuk Festivali Tüm Coşkusuyla Başladı

Mersin Haber ,Mersin