ESNAF ARA ELEMAN YETİŞMEMESİNDEN ŞİKAYETÇİ

KALİFİYE ELEMAN YETİŞMEMESİ, İŞSİZLİĞİ DE ARTIRIYOR

13 Ocak 2017 Cuma, 10:39
ESNAF ARA ELEMAN YETİŞMEMESİNDEN ŞİKAYETÇİ
-

Mersin Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan, ara elaman yetiştiren çıraklık okuluna giden çocuk sayısında düşüş yaşandığını belirterek, "Kalifiye eleman bulamıyoruz" dedi. Kalifiye eleman yetişmemesinin işsizliğin artmasında da etkili olduğuna dikkat çeken Yelkovan, "Kim bilmeyen birine iş yaptırır?" diye sordu.
 
Mersin Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan, kalifiye eleman sorununa dikkat çekti. Ahilik geleneğinin önemine işaret eden Yelkovan, "Biz Ahi Evran torunlarıyız. Ama bundan sonra ahilik anlayışına göre eleman yetiştiremeyeceğiz" dedi.

 
Çıraklık eğitim okullarının önemine işaret eden Yelkovan, koruma derneğinin de üyesi olduğu çıraklık eğitim okulunda çocukların iyi yetişmesi için çalıştıklarını anlattı. Kesintisiz eğitim zorunluluğu ile mesleki okullara giden çocuk sayısında düşüş yaşandığını dile getiren Yelkovan, "Çıraklık okulunda hem çocuğun bilgi ve becerisi gelişiyor hem de teorik bilgi alıyor. Mesleki anlamda iyi yetişiyor. Ancak kesintisiz eğitim ile bu okullara giden çocuk sayısı düştü. Bizim ananelerimizde çırak, çocukluktan yetişir. 15-16 yaşına gelmiş bir çocuktan dükkanı temizlemesini isteyemezsiniz. Ayrıca bilgi ve beceri kazandırmak için bir 5 yıl daha geçmesi gerekir. Belli bir yaştan sonra eğitmek de çocuğun eğilmesi de zor. 'Ağaç yaşken eğilir' bizim atasözümüz. Sonuç olarak iş bilen insanlar azalıyor. İş bilen insan azalınca kalifiye işçi bulamıyoruz" diye konuştu.

 
ARA ELEMAN YETİŞMİYOR

 
Kalifiye eleman yetişememesinin işsizlikte de etkili olduğuna dikkat çeken Yelkovan, "Kim iş bilmeyen birine iş yaptırır. İşi bilmeyen birine tıraş olur musunuz? İş bilmeyen birinin eline makine verip çalıştıramazsınız. Sistem böyle devam ettiği sürece ara eleman bulmak çok zor" ifadelerini kullandı.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin