DİKKAT EDİLECEK EN ÖNEMLİ HUSUS HAVZALAR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz gün gerçekleştirilen toplantı ile tanıtımı yapılan Mersin İli Yağmur Suyu Master Planı Projesi, Mersin’de yaşanan çok şiddetli yağışların olumsuz etkilerini en aza indirmeyi planlıyor.

18 Ocak 2017 Çarşamba, 18:33
DİKKAT EDİLECEK EN ÖNEMLİ HUSUS HAVZALAR
-

İlgili kurum ve kuruluşların el birliği ile en kısa zamanda uygulamaya konulması neticesinde,  29 Aralık 2016 tarihinde yaşanan ve m2’ye 175.7 kg düştüğü kayıtlara geçen çok şiddetli yağışların olması gibi durumlardaki olumsuzlukların yaşanmaması ve yaşansa bile en az zarar ile sonuçlanması hedefleniyor. Mersin İli Yağmur Suyu Master Planı, kapsamında yer alan tüm ilçeler için MESKİ’nin başvurabileceği kapsamlı ve hazır bir çerçeve dökümasyonu olarak dikkat çekiyor.

 
Mersin İli Yağmur Suyu Master Planı ile MESKİ’nin hizmet sahası içerisinde kalan yerleşim yerlerinin mevcut yağmursuyu toplama ve drenaj şebekesi ile taşkın kontrol altyapısı dahil olmak üzere, yağmursuyu hizmetleri ihtiyaç talebinin tespiti ve ihtiyaçlara yönelik planlamalarının yapılması amaçlanıyor. Master Planı Çalışma Sahası’nda Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Çamlıyayla, Erdemli, Silifke, Mut, Gülnar, Aydıncık, Bozyazı, Anamur ve Tarsus ilçeleri yer alıyor. Proje, ilçelerinin merkez mahalleleri ile beldeden mahalle statüsüne geçen mahalleleri (kırsal) kapsıyor. Yapılacak olan tüm çalışmalar, fiziksel yatırımlar, kurumsal ve idari reformlarla yağmursuyu hizmetlerinin kalitesini, gerçekleştirilebilirliğini ve sürekliliğini geliştirmeyi hedefliyor.

 
Master Planı inceleme çalışmalarında, mevcut yağmursuyu hizmet seviyelerindeki noksanlıklar ortaya koyularak, mevcut durum değerlendirilmesi yapıldı. Bu tespit hem mevcut şebeke planlarının incelenmesini hem de sahada sorunlu alanların belirlenmesini sağladı.

 
Mersin İli Yağmursuyu Master Planı’na göre yağmursuyu projelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususun toplama havzaları olduğu ortaya çıktı. Master Plan çalışması ile toplamda 2 bin 488 km hat planlanması gerektiği ortaya koyuldu. Gerçekleştirilen ön projelerde Yenişehir İlçesi kapsamında merkez mahallelerde 7 sorunlu bölge belirlendi. Sorunlu alanlar Master Planı’nda görsellerle birlikte tek tek fotoğraflandı ve yerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra Yenişehir İlçesi merkez ve kırsal mahalleleri için iç ve dış havzalar belirlendi.

 
Yağmursuyu sistemlerinin maliyetli bir yatırım olduğu ve aciliyet durumuna göre kısa, orta ve uzun vadede yapılacak bölgelerin tespit edilerek, idare ile tespit edilen sorunlu alanlar Kısa Vadeli Planlama Alanı, İmar Planına göre açık yollarda hat planlanan bölgeler Orta Vadeli Planlama Alanı, İmar Planına göre iskana açılmamış bölgeler ise Uzun Vadeli Planlama Alanı olarak belirlendi.

 
Yatırım planlaması yapıldı

 
Master Planı çerçevesinde Efrenk Deresi (Müftü Deresi/Kızıl Dere), Çiftlik Deresi (Tahtaköprü Deresi), 50. Yıl (Sırtlankoyağı Deresi), Bozkoyak Deresi ile ilgili havza ve taşkın modelleme çizimleri yapıldı. Yenişehir’in kırsal mahallesi olan Değirmençay Mahallesi’nde 9 sorunlu bölge tespit edilerek, kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli yatırım planlamaları hesaplanarak, planlamaların ön projeleri ve ihale dokümanları ile inşaat yatırımlarının yapılması aşamaları için adımlar atıldı.

 
Dere ıslahları haricinde ayrılması gereken yatırım maliyetinin 2 milyar 165 milyon 349 bin TL olarak belirlendiği Master Planı’nda ayrıca bu maliyetin 919 milyon 119 bin TL’sinin 2. kademe hatlar için tespit edilen maliyet olduğu ortaya koyuldu.

 
2017-2022 yılları arasına Kısa Vadeli Yatırımlar, 2023-2030 yılları arasına Orta Vadeli Yatırımlar ve 2031-2050 yılları arasına Uzun Vadeli Yatırımların dağıtımı yapıldı. Kısa Vadeli yatırımların toplam bedeli 265 milyon 772 bin TL, Orta Vadeli Yatırımların toplam bedeli 980 milyon 458 bin TL ve Uzun Vadeli Yatırımların toplam bedeli 919 milyon 119 bin TL olarak belirlendi.

 
20.02.2010 tarih ve 27499 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Akarsu ve Dere Yatakları Islahı Genelgesi’ gereğince bazı akarsu ve dere ıslahları Devlet Su İşleri görev, yetki ve sorumluluk alanında, bazıları ise 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu gereği Büyükşehir Belediyesi’nin görev, yetki ve sorumluluğunda bulunuyor. Bazı bölgeler de ilçe belediyelerinin sorumluluk alanında yer alıyor. 
 
 
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti

Mersin Haber ,Mersin