BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AVRUPALI ZİYARETÇİLER

Bir dizi ziyaret için Mersin’e gelen Avrupa Birliği Heyeti’ni Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz adına Başkan Vekili Kerim Tufan makamında kabul etti.

09 Aralık 2016 Cuma, 16:45
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE AVRUPALI  ZİYARETÇİLER
-

Ziyarete gelen heyet arasında; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Slovakya Ankara Büyükelçisi Anna Turenicova, Letonya Ankara Büyükelçisi Peteris Elferts, İrlanda Ankara Büyükelçiliği Birinci Sekreteri Orlagh Condron, Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Paivi Kairamo, Avusturya Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer, Hollanda Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij, Litvanya Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga, Fransa Ankara Büyükelçisi Charles Fries, Hırvatistan Temsilcisi Ivan Picukariç, İsveç Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund, İsveç Diplomatı Johan Baverbrant, Portekiz Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Leandro Amado, Estonya Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Leemet Paulson, İspanya Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Pablo Barbara ve Romanya Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Gabriel-Catalin Şopanda yer aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın şehir dışı görevi nedeniyle kendileriyle beraber olamadığını belirten Başkan Vekili Kerim Tufan, ziyaretçilere Başkan Kocamaz’ın selam ve sevgilerini iletti.

Heyete Mersin’den bahseden Başkan Vekili Tufan, “Mersin yaklaşık 2 milyon nüfusu, 16 milyon metrekare yüzölçümü olan, 13 ilçesi, 510 köyü bulunan, Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesinden bir tanesidir. Merkez olarak belki çok genç bir kent ama ilçelerin içerisinde 10 bin yıllık tarihi olan yerler var. Mesela Tarsus’un 10 bin yıllık tarihi olduğu söylenir. Bizler aslında bir bakıma da St. Paul’un da hemşehrileri sayılırız. St. Paul’un doğduğu yer Tarsus’tur. Tarsus’ta evi, kuyusu, kilisesi var. Papa da Tarsus’u haç programına dahil etti. Bu bölgeye medeniyetlerin, dinlerin, dillerin bir arada yaşadığı yer denilir. Tarihçiler ‘Hiçbir ülkede, şehirde yarım saat içerisinde 5 bin yıllık tarihi göremezsin’ diyor. Ama Tarsus’ta yarım saatte görebilirsiniz” dedi.

Başkan Vekili Tufan, “Yeni Doğanlar İstiyorlarsa Türk Vatandaşı Olabiliyorlar”

Mersin’de en büyük sorunun işsizlik olduğunu ve bununla baş etmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Vekili Kerim Tufan, mülteci konusundan da bahsetti. Başkan Vekili Kerim Tufan, vatansız, bayraksız kalarak Türkiye’ye gelen insanların büyük kesiminin eğitimsiz, vasıfsız ve fakir olduklarını belirterek, “İçinde bir miktar zengin olanlar var. Onlar iş kurdular. Mersin’de Suriyelilerin kurmuş olduğu 600 tane firma var. Plakalarını bile alabiliyorlar. Yeni doğanlar istiyorlarsa Türk Vatandaşı olabiliyorlar. Belediyemizin kurduğu Kadın Sığınma Evi’nden, Meslek Edindirme Merkezi’nden faydalanabiliyorlar. Zor durumda kalan Suriyeli sokak çocuklarını ve tacize uğrayan kadınları Kadın Sığınma Evi’nde koruma altına alabiliyoruz. Suriye’den gelen ailelerin eğitimleri için de katkı sağlıyoruz ve Suriyeli çocukların eğitimleri 8 noktada veriliyor” şeklinde konuştu. 

Başkan Vekil Tufan sözlerine, “Allah kimseyi vatansız, topraksız, bayraksız, hürriyetsiz bırakmasın. Bu insanlar vatansız kaldıkları için buraya gelmişler. Onlara elimizden gelen bütün yardımı yapmaya gayret ediyoruz. Bu konuda Valiliğimiz, belediyemiz, diğer kurum ve kuruluşlarımızla müşterek çalışıyoruz” şeklinde devam etti.

Türklerin Suriyelilere Gösterdiği Misafirperverlik, Eşi Benzeri Olmayan Bir Cömertlik

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Mersin’de olmaktan dolayı duydukları mutluluğu ifade ederek, Avrupa Birliği üye ülkelerinin bütün büyükelçilerinin makamda konuk olarak yer aldıklarını belirtti. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Başkan Vekili Kerim Tufan’ın mülteciler konusunda söylediklerine dikkat çekerek, “Mülteciler konusunda ben de birkaç söz ifade etmek isterim. Sizlerin yanı sıra Türk insanının Suriyelilere göstermiş olduğunuz misafirperverlik eşi benzeri olmayan bir cömertliktir. Bu cömertliği savaştan kaçan insanlara gösterdiniz. Bu insanların çoğu da muhtemelen uzun süre boyunca ülkelerine geri dönemeyecekler” dedi.

Kayıp Bir Neslin Oluşmasına İzin Verilemez

Başkan Vekili Tufan, mültecilerin bir kısmının savaş bitse bile ülkelerine geri dönmeyeceklerini, yaptırdıkları anketten dolayı bildiklerini belirtti.

Bu konu hakkında aynı gözlemde bulunduklarını dile getiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, “Bizler de aynı gözlemde bulunduk. Çünkü basitçe söylemek gerekirse orada geriye dönülecek bir şey kalmamış. Bu bağlamda da genç nesle eğitim sağlama konusundaki çabalarınız takdire şayan. Avrupa Birliği’nin tabiriyle kayıp bir neslin oluşmasına izin veremeyiz. Avrupa Birliği sizin bu desteği sağlamanızda sizlerin yanında olacaktır ve bunlar çeşitli yollardan gerçekleştiriliyor. Birincisi, doğrudan Türk Hükümeti ile çalışmak ve bu konuda genellikle sağlık ve eğitim hususundaki bir genel çerçeve mevcut” diye konuştu.

Başkan Vekili Kerim Tufan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği hak ettiğini fakat sürecin bu kadar uzun sürmesini vatandaşlara anlatma konusunda güçlük yaşadıklarını belirtti. Başkan Vekili Tufan, Avrupa Birliği konusuyla ilgili, “Nasıl olsa netice alacağız diye vatandaşımıza hikâye şeklinde bunu anlatmak durumunda kalıyoruz. Netice alamadık daha ve Türkiye sadece kendi vatandaşının mutluluğunu düşünerek demokrasi, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, çevre gibi konularda çok ciddi mesafeler aldı. Bizim ilkokullarımızda bile okul temsilcileri seçimle gelir. Yani 15 Temmuz’da hepiniz yakından izleme şansı buldunuz. 15 Temmuz’daki hain saldırıda bile insanlar demokrasi uğruna ölmeyi göze aldılar” dedi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı
TADEKA’da Ümit Yaşar Oğuzcan Okuma Grubu Kuruldu
Mersin Büyükşehir’in Sosyal Projeleri Memnuniyet Yaratmaya Devam Ediyor
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke’den 23 Nisan Bayram Mesajı
Başkan Seçer, CHP’nin Ankara’daki ‘Yerel Yönetimler Çalıştayı’na Katıldı
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali

Mersin Haber ,Mersin