Atatürk’ün Mersin’e Gelişinin 96. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 96. yıldönümü, coşkuyla kutlandı.

17 Mart 2019 Pazar, 15:54
Atatürk’ün Mersin’e Gelişinin 96. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
17 Mart 1923’te Atatürk’ün Mersin’e gelişinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen ilk tören Mersin Tren Garı’nda gerçekleştirildi. Tren Garı’nda, Atatürk’ün Mersin’e gelişini temsilen gazileri taşıyan tren karşılandı. Büyükşehir Belediye Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde, içinde gazilerin bulunduğu tren, Mersin Garı’na geldikten sonra, Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nden gazileri temsilen bir kişi elinde Türk Bayrağı ile inerek, Türk Bayrağını Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya teslim etti.
Törene Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Konsolosu Ayşe Volkan İnanıroğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mersin milletvekilleri, kaymakamlar, büyükşehir ve ilçe belediyeleri başkan adayları, protokol üyeleri, gaziler ve öğrenciler katıldı.
Garda, Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibinin sunduğu gösterinin ardından katılımcılar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı’nı takiben Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Cumhuriyet Meydanındaki törende Mersin Valisi Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Atatürk Anıtına çelenk sundular.
Başkan Kocamaz: “Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, düşünceleriyle her daim yol göstericimizdir”
Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törende, öğrencilerin şiir okumalarının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz,“Bugün, nice kahramanlıklara ev sahipliği yapmış bu değerli topraklara, varlığıyla anlam katan, düşünceleri ve bıraktıklarıyla her daim yol göstericimiz olan Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mersin’e gelişinin 96. yıldönümünü kutlamak ve onu bir daha gururla anmak için toplanmış bulunuyoruz. Mersin’e değer ve milli bilinç ruhu katan bu güzel buluşmaya, hepiniz hoş geldiniz”dedi.
“Atasına ve vatanına sahip çıkan bir halk olarak bu günü, her yıl, omuz omuza kutlamaktan büyük gurur duyuyorum”
Atatürk’ün kentimizi milli mücadele öncesi ve sonrası tam 10 kez şereflendirdiğinden söz eden Başkan Kocamaz,“Büyük bir mutlulukla belirtmek isterim ki, Anadolu kentlerine yaptığı gezilerinde İstanbul ve İzmir dışında hiçbir kent, bu onuru tadamamıştır. 5 Kasım 1918 yılında milli mücadelenin ilk işaretini, her köşesiyle yüreğimizde hissettiğimiz kentimiz Mersin’de vermiştir. Bu ziyaretlerinden en önemlisi sayılan ve bu güne de anlam katan, Milli mücadele sonrasındaki kentimize ilk ziyaretini İzmir İktisat Kongresi’nden hemen sonra 17 Mart 1923’te gerçekleştirilmiştir. Mersin’e bu ziyaretini eşi Latife Hanım'la birlikte gerçekleştiren Aziz Atamıza, Mersin Tren Garı’nda büyük bir karşılama yapılmıştır. Ne mutlu bizlere ki, Atasına, vatanına sahip çıkan bir halk olarak bu günü, her yıl, birlik içinde, omuz omuza kutlamaktan büyük gurur duyduğumu belirtmek istiyorum”şeklinde konuştu.
“Tarih boyunca herkesin gözü Mersin üzerinde olmuştur”
Kentimize ve bölgemize her gelişinde arkasında veciz sözler ve nasihatler bırakan Atatürk'ün, yurt gezilerindeki söylevleri arasında, ad belirterek yaptığı ilk konuşmasının Mersinlilere hitabı olduğunu belirten Başkan Kocamaz,“Atatürk, ‘Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız’ derken, Mersin üzerinde tarih boyunca herkesin gözü olduğunu belirtmek istemiş, kent güvenliğinin yanı sıra, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da sahip çıkmaktan söz etmiştir. Bir başka teşrifinde ise ‘Arkadaşlar dönüp Toros dağlarına bakınız. Orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda hala duman tütüyorsa bu dünyada hiç bir güç bizi yenemez’ derken, yüce Türk milletine ve Mersinlilere ne kadar güvendiğini göstermiştir”ifadelerini kullandı.
“Cenabı Mevla’m, Atatürk gibi liderlerden milletimizi mahrum bırakmasın”
Yarın, Büyük Önder Atatürk’ün Anafartalar Kahramanı olarak bayraklaştığı, bağımsızlık için verilen mücadele meşalesinin alevlendiği Çanakkale Zaferimizin 104. Yıldönümü olduğunu dile getiren Başkan Kocamaz,“Tüm dünyayı sarsan ve sadece milletimizin değil, tüm Dünya tarihinin kaderini değiştiren Çanakkale Harbi’nde, Mersin olarak merkezden ve 222 değişik ilçe ve köylerimizden tam 1218 şehit verdik. Atatürk’ün bize emanet ettiği bu vatanı ve bu kenti tüm değerleriyle korumaya gönül verdik, ömür verdik. Çanakkale’yi geçilmez kılan Nusrat Mayın Gemisi’ni Atatürk’ün nasihatleri doğrultusunda bağrımıza bastık. İyi ki böyle güzel ve milli duygularımıza anlam veren önemli bir günümüz var. Mersin’e özel bu bayram ile çeşitli tarihlerde ilimizi 10 kez şereflendiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Milletimize ve Mersin’imize yaptıkları için sizlerin huzurunda bir kez daha kendisine binlerce kez teşekkür ediyorum. Cenabı Mevla’m, Atatürk gibi liderlerden, kentimiz için vatanımız için mücadele eden kahramanlardan milletimizi mahrum bırakmasın. Aziz milletimizi, vatanı ve devletiyle birlikte sonsuza kadar var etsin”diye belirtti.
Başkan Kocamaz, sözlerini Ulu Önder’in evlatlarına seslenişiyle sonlandırdı ve,”Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mutlu olacaktır. Çünkü kendi selametini, kendi saadetini memleketin ve milletin saadeti ve selameti için vefasızlıklar da görse, feda edebilen vatan evlatları çoktur”dedi.
Başkan Kocamaz’ın konuşmasının ardından, Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve Mersin Üniversitesi Modern Halk Dansları Ekibinin gösterileriyle devam eden törende, gösteri sonrası açılan dev Türk bayrağı vatandaşlardan büyük alkış aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin