Akdeniz Meyve Sineği İle Kültürel Mücadele

Bu poşetler Akdeniz Meyve Sineğini yok ediyor

21 Temmuz 2018 Cumartesi, 10:48
Akdeniz Meyve Sineği İle Kültürel Mücadele
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile kültürel mücadele kapsamında turunçgillere zarar veren ve üreticiyi zor duruma düşüren söz konusu sineği yok edecek kelepçeli poşet dağıtımı gerçekleştiriyor.
Ağaçlar üzerinde veya yere dökülerek zarar gören meyveler ile hasat artığı meyveler Akdeniz Meyve Sineği(Ceratitis capitata)için besin kaynağı oluşturuyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı da bu bağlamda üreticilerin bu zararlıya karşı bilinçlenmesi ve bu zararlıyı besleyecek koşulları ortadan kaldırması için hem bilinçlendirme çalışması hem de poşet dağıtımı gerçekleştirildi.
Ekipler mücadele kapsamında Yenişehir ilçesinde Uzunkaş, Değirmençay ve Karahacılı mahallesinde başlattığı dağıtımlara Akdeniz ilçesinde devam etti. Toplam 7 ilçede 100 bin adet poşet dağıtımı gerçekleştirecek olan ekipler, Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili bilgilendirme broşürü dağıtıyor. Büyükşehir Belediyesi turunçgili ile ünlü Mersin’de dağıttığı kelepçeli poşetlerle üreticinin ürününü korurken, zararlı ile mücadelesini kolaylaştırıyor ve ihracatı yapılan meyvenin de değerini koruyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi söz konusu sinek ile kültürel mücadelenin yanı sıraTarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ile de zararlıya karşı mücadelesini sürdürüyor. İlçelerde kurduğu Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları zararlının ilk görüldüğü anda üreticileri kısa mesaj yoluyla uyarıyor ve önlemini almasını sağlıyor.
Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele neden önemli?
Turunçgil yetiştiriciliğinin en önemli zararlılarından birisi olan ve ihracatta toleransı sıfır olan Akdeniz meyve sineği Türkiye’de birçok meyve çeşidine hasar veren bir dış karantina zararlısıdır
Akdeniz meyve sineği zararı, larvası tarafından yapılır. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, meyvenin bu kısmında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Zarara uğrayan meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve dökülür.Akdeniz meyve sineğinin Türkiye’de en çok zarar verdiği meyveler turunçgiller, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin ve incirdir. Turunçgiller içerisinde en fazla zararı mandarin ve portakalın erkenci çeşitlerinde yapar.
Akdeniz Meyve sineği turunçgil çeşidine verdiği zarardan dolayı ülke ekonomisi yönünden oldukça önemlidir.Akdeniz meyve sineğinin vurduğu meyvenin ticari değeri düşmekte ve ihracat noktasında sorun yaşanmaktadır. Bu noktada turunçgil şehri olan Mersin’de de Akdeniz sineği ile mücadele önem kazanıyor.
Üreticinin bilinçlenmesi zararlı ile mücadelede en önemli etken
Birçok meyvede zarar yapan bu zararlı ile mücadele tüm üreticiler tarafından yapılması başarıyı artıran en önemli etken. Akdeniz meyve sineği ile mücadelede, zararlının mevsim başında tespiti çok önemli. Mücadele işlemlerine ilkbaharda erginlerin faaliyete geçmesi ile başlanmalı ve bu amaçla çeşitli tuzaklardan (Feromon, McPhail vb.) yararlanılmalı.
İlaçlama çalışmaları ile mücadele destekleniyor
Tarımsal anlamda gerçekleştirilen kültürel mücadele çalışmalarına ek olarak Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı söz konusu sineğe yönelik ilaçlama çalışmaları gerçekleştiriyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri Mayıs ayı başlarından itibaren turunçgillerde görülmeye başlanan Akdeniz meyve sineğine yönelik ilaçlama çalışmalarını arttırdı.
Söz konusu zararlının yer alabileceği özel alanlar Büyükşehir’in uzman ekipler tarafından tespit edilerek ilaçlama çalışmaları periyodik olarak gerçekleştiriliyor. Ekipler, Akdeniz meyve sineğinin yoğun olarak görünebileceği, Mersin genelinde 13 ilçede yer alan ve günlük olarak yüzlerce ton evsel atığın bertaraf edildiği aktarma istasyonlarını, vatandaşların sofralarında yer alan meyvelerin çıkış yeri olan halleri, meyve ve sebze paketleme tesislerini, çöp depolama alanlarını ve çöplükleri ilaçlıyor.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin