12. Bahri Toygar Sempozyumu 1 Aralık Cumartesi Günü Tarsus’ta Yapıldı

Bu yıl 12.'si düzenlenen Bahri Toygar Sempozyumu Prof. Dr. Türker Kılıç'ın konuşmacı olarak katılımıyla "Beyin Kanamaları ve İnme" konusu ele alınarak 1 Aralık Cumartesi günü Tarsus'ta gerçekleşti.

03 Aralık 2018 Pazartesi, 12:51
12. Bahri Toygar Sempozyumu 1 Aralık Cumartesi Günü Tarsus’ta Yapıldı
-

“Kan BasıncınıNormal Sınırlar İçinde TutmakBeyin Kanamasını Önlemenin En Etkili Yolu”
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Dr.Baha Toygarartık gelenekselleşmiş olan bu etkinlikleri yapma amaçlarının 2002 yılında vefat eden babaları Bahri Toygar’ın adını yaşatmak olduğunu söyledi. Dr. Baha Toygar ayrıca“Bu projeyihayatını çocuklarının eğitimine adayan, onurlu,dürüst ve topluma yararlı bireyler yetiştiren tüm anne ve babalara armağan ediyoruz, babamız Bahri Toygar’ın adı artık bütün fedakâr anne-babaların ortak adıdır” dedi.
Daha sonra “BEYİN KANAMALARI VE İNME” konulusempozyumageçildi.Sempozyumu yönetenDr. Okan Toygargeçmiş yıllarda yapılan Bahri Toygar Sempozyumları ile ilgili bilgi verdi ve bugüne kadar yapmış oldukları etkinliklerde her zaman toplumda sık görülen, sakatlık ve ölümlere neden olan ve erken tanının önemli olduğu halk sağlığı sorunlarına değindiklerini veerken ve yerinde müdahale edilmediği takdirde% 40-50 oranında ölümle sonuçlanabilen beyin kanamalarının bu nedenletoplantının konusu olarak seçildiğini söyledi.
Sempozyumda konuşmasını gerçekleştiren BAU Tıp Fakültesi Dekanı ve Beyin CerrahıProf. Dr. Türker Kılıç, beyin kanaması geçiren ve aralarında Orhan Veli, Ebru Gündeş, Can Yücel, HulusiKentmen, Ayhan Işık, MichaelSchumacher, Melih Cevdet Anday, ÖzdemirAsafve Oğuz Atay gibi pek çok ünlü ismin bulunduğu isimleri dinleyicilerle paylaştı.
Beyin kanamalarında, kanamanın noktasalharabiyetinden çok, beyin dokusu üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmasının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Türker Kılıç, “Eğer bu yapılabilirse, hayatta kalan beyin hücrelerinin kendini toparlayabilmesi ya dayaşamına devam etmesi konusunda bazı şeyler yapmak mümkün olabilir.” dedi. Beyin kanaması sonrasında bilinç kaybı, komaya girme ve felç geçirme gibi bulguların da görülebileceğini söyleyen Kılıç, “Beyin kanamasının nedenlerini yüksek tansiyon, kafatravması, anevrizma, damar yapı bozuklukları, kan veya kanama bozuklukları, karaciğer hastalıkları, beyin tümörü, enfeksiyonlar, damar tıkanıklığı ve hasar görmüş beyin dokusu olarak sıralayabiliriz.” şeklinde konuştu.
Yaptığı konuşmada beyin kanamasının tanısının nasıl konulduğu hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Türker Kılıç, “Hekimlerin yapacağı nörolojik muayenenin sonucunda ense sertliği, bedenin çeşitli yerlerinde nörolojik bozuklukların bulunması vegöz dibi muayenesinde bazı bulguların saptanmasıbeyin kanaması tanısını koymaya yardımcı olur” dedi. Beyin kanamasından korunma yollarına da değinen Kılıç, “Beyin kanamalarını önlemenin ve korunmanın en etkili yolu kan basıncını kontrol altına almak ve normal sınırlar içinde tutmaktır. Bunun için verilen ilaçların düzgün kullanılması, gerekiyorsa fazla kiloların verilmesi ve düzenli olarak egzersiz yapılması önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Beyin kanaması tedavisinde amacın hayatı kurtarmak, bulguları gidermek ve kanamanın sebebini ortadan kaldırmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türker Kılıç, “Eğer kişinin bilinci açıksa yatak istirahati oldukça önemlidir. Bu aşamada kafa içi basıncını arttıracak her türlü etkinlikten kaçınılması gerekir. Bu da aşağıya doğru eğilmek, gerinmek, aniden pozisyon değiştirmek ve benzer şeylerdir.” diyerek sözlerini noktaladı.
Prof. Dr. Türker Kılıç’ındinleyenlerin sorularını cevaplamasının ardından,Dt. Elife Toygar Turgut’un yaptığı teşekkür konuşması ilesempozyumsona erdi.
12. Bahri Toygar Sempozyumu 1 Aralık Cumartesi Günü Tarsus’ta Yapıldı
12. Bahri Toygar Sempozyumu 1 Aralık Cumartesi Günü Tarsus’ta Yapıldı

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”

Mersin Haber ,Mersin